Общинският съвет в Кубрат проведе първото си редовно заседание за

...
Общинският съвет в Кубрат проведе първото си редовно заседание за
Коментари Харесай

Местният парламент в Кубрат с 16 важни задачи

Общинският съвет в Кубрат организира първото си постоянно съвещание за 2023 година. Още първоначално беше признат Отчет за осъществяване на Програмата за запазване на околната среда на територията на община Кубрат през 2022 година, както и Годишен доклад за осъществяване на дейностите по Програмата за преодоляване популацията на безстопанствените кучета на територията на общината за 2022 година.

По тематиката за безстопанствените кучета постъпиха няколко въпроса, свързани с формираните каузи във връзка с потърпевши лица от набези. На въпросите отговори заместник-кметът Мирослав Йорданов, който заключи проблема с делата и построяването на приюта, заявявайки, че досега е имало проблем с доставката на профилиран транспорт при превозване на животните, каквито са Законовите условия на Българската организация по сигурност на храните /БАБХ/. Зам.-кметът Йрданов съобщи, че приюта за безстопанствени животни е подготвен и към този момент действа, с уточнението обаче, че той е с стеснен потенциал съгласно условията и, че в него се прибират единствено и само нападателните кучета. По тази точка от групата на „ ЗНС “ постъпи питане дали не могат жителите, притежаващи домашни кучета, да ги записват, а при неспазване на наредбата, да бъдат глобени? На това питане ръководителят на локалния парламент Хюсеин Юмеров посочи, че то ще би трябвало първо да се оформи като предложение, а по-късно да бъде импортирано и за разискване.
-->
По време на съвещанието съветниците одобриха План за деяние на Община Кубрат в осъществяване на регионалната тактика за тъждество, приобщаване и присъединяване на ромите за 2021-2030 година, както и Годишния доклад за 2022 година за осъществяване на Програмата за ръководство за интервала 2019-2023 година на кмета Алкин Неби. По тази точка също се появиха запитвания, на които отговори кметът Неби.

Съветниците одобриха Програма за ръководство и предписание с парцели - общинска благосъстоятелност през 2023 година, както и Годишна стратегия за развиване на читалищната активност в община Кубрат за 2023 година. От групата съветници на „ ЗНС “ постъпи предложение всички ръководители на читалища да вземат участие в правенето на читалищните стратегии и действия, като разяснителни отговори даде завеждащият отдел „ ПКСДТО “ Здравко Вутов. Общинският съвет одобри също Общински План за младежта за 2023 година.

Съветниците упълномощиха кметът Алкин Неби да подпише запис на заповед, без митинг и без разходи, платима на предявяване в интерес на Държавна фирма „ Земеделие “ в размер до 50 074,80 лева за застраховане на 50 % от декларирания размер на предплатено заплащане за 2023 година на МИГ Завет - Кубрат “ по план „ Текущи разноски и разпространение на тактика за Водено от общностите локално развиване ” от Програмата за развиване на селските региони за интервала 2014-2020 година

Местният парламент утвърди придобиването на дълготрайни материални активи за снегопочистване на общинска пътна мрежа на територията на община Кубрат. По тази точка стана ясно, че към 31.декември 2022 година неусвоените средства от постъпилите през 2020 година, 2021 година и 2022 година по бюджета на Община Кубрат прехвърляния от централния бюджет за зимно поддържане и снегопочистване на общинската пътна мрежа са в размер на 449 211 лева От тях 125 851 лева съставляват временен излишък от средствата за зимно поддържане за 2020 година, 142 360 лева - временен излишък от снегопочистване и зимно поддържане на общинска пътна мрежа за 2021 година, а останалите 181 000 лева – временен излишък от средствата за снегопочистване за 2022 година

На съвещанието беше признато Общината да кандидатства за непосредствено даване на средства по процедура „ Подкрепа за енергийно ефикасни системи за улично осветяване “ с финансиране по линия на Механизма за възобновяване и резистентност от Националния проект за възобновяване и резистентност.

Съветниците утвърдиха Общината да кандидатства с планово предложение „ Единство в многообразието, посредством живите обичайни културни форми “ по процедура посредством асортимент на планови оферти за даване на безплатна финансова помощ на „ Местна инициативна група Завет-Кубрат “. Кметът Алкин неби направи конкретизиране, след питане, че посредством реализацията на този план ще могат да се закупят нови национални носии и туники за танцовите сформира в общината.

Съветниците одобриха осъществяване на вътрешни обезщетени промени в утвърдената с решение на Общински съвет-Кубрат план-сметка за установяване на нужните разноски по Закона за локалните налози и такси /ЗМДТ/ на Община Кубрат за 2023 година, като кметът Неби категорично акцентира, че не става въпрос за нарастване на налози и такси. Отговорът пристигна след въпрос на общинския консултант Орхан Бедиханов дали отчисленията могат да се понижат, а с това и таксите за битови боклуци за жителите, защото от 2011 година беше въведена такса депониране или тъй наречените отчисления за депониране. Целта беше да се насърчат общините да понижат количествата на отпадъците, които депонират като вкарват разделно събиране, повторна приложимост, преработване и оползотворяване на битови боклуци. Полемиката по тази докладна пристигна откакто на няколко пъти беше внушено, че Общината е увеличавала, или ще усилва такса „ боклук “ за жителите, което Алкин Неби изрично отхвърли. Кубратския градоначалник добави, че Общината работи тъкмо в тази тенденция за понижаване на тонажите, закупувайки съдове за боклук в село Точилари и като опит разполага по един съд на домакинство, отчитайки, че тази процедура към този момент дава позитивни резултати.

На съвещанието локалният парламент дефинира за представител на Община Кубрат кметът господин Алкин Неби в изключително съвещание на акционерите в МБАЛ „ Св. Иван Рилски “ АД в Разград, което ще се организира на 17-ти февруари т.г. За заместител на кмета Неби, при вероятно негово неявяване, общинарите взеха решение това да е зам.-кметът господин Мирослав Йорданов.

По време на съвещанието бе одобрен лист на общинските жилища по своето предопределение, като съветниците гласоподаваха и накуп две докладни, свързани с промени на две решения от извършено съвещание през месец март 2022 година. В края на съвещанието бяха връчени писмени отговори от доктор Леман Балканджиева и Кмета Алкин Неби на общинския консултант Мариета Борисова, свързани с активността на Общинската болница и обновяването на детска площадка в центъра на град Кубрат.

По време на съвещанието бяха прегледани и гласувани общо 16 докладни мемоари.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР