Общинският съвет в Елена на последната си сесия взе решение

...
Общинският съвет в Елена на последната си сесия взе решение
Коментари Харесай

Община Елена дава на държавата 4 язовира

Общинският съвет в Елена на последната си сесия взе решение за безплатно прекачване в интерес на страната правото на благосъстоятелност на 4 язовира обществена общинска благосъстоятелност. Три от тях – „ Константин “, „ Батаклика “ и „ Крумчевци “ се намират в землището на с. Константин, а четвъртият – „ Руховци “ е ситуиран в едноименното землище. За тези водоеми няма подписани контракти с наематели и общината се възползва от дадената опция от промените на закона собствеността на язовирите да бъде трансферирана безплатно в интерес на страната.

Община Елена е притежател на осем язовира. За привеждането им в положение, изцяло отговарящо на условията за безвредна употреба и последващата им прехрана, общината би трябвало да разходва финансов и механически запас в пъти по-голям от приходите от наеми. Във връзка със съблюдаване на условията за техническа и безвредна употреба на неотдадените чартърен язовири, общината заплаща и годишно заплащане на оператор на язовирни стени и оборудванията към тях.

Останалите 4 язовира – „ Опитно поле “, „ Беброво “, „ Палици “ и „ Червенковци “ са отдадени чартърен за период от 10 години. Общината планува да бъдат подписани анекси с наемателите, в които да бъде вменено осъществяването за тяхна сметка на всички условия, произлизащи от Закона за водите и обвързваните с него подзаконови нормативни актове, в това число поддържането на контролно-измервателна система, осъществяването на дадени наставления, както и възобновяване на вероятно наложените имуществени наказания. При отвод от наемателите да сключат анекси, договорите за наем ще бъдат прекъснати и язовирите, след решение на Общински съвет, безплатно предадени на страната.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР