Общинският съвет (ОбС) определи нов размер на такса смет за

...
Общинският съвет (ОбС) определи нов размер на такса смет за
Коментари Харесай

Общинският съвет в Мездра определи нов размер на такса битови отпадъци за 2021 г. /снимки/

Общинският съвет (ОбС) дефинира нов размер на такса боклук за 2021 година Решението бе взето на ноемврийската сесия на локалния парламент, оповестиха от локалната администрация.
То е стимулирано от увеличените разноски за даване на услугите по сметосъбиране и сметоизвозване на битовите боклуци до уреди и съоръжения за тяхното отнасяне, за обезвреждането им в депа и съоръжения, включително отчисленията по член 60 и член 64 от Закона за ръководство на отпадъците, както и за поддържане на чистотата на териториите за публично прилагане в обитаемоте места, което постанова Община Мездра да покрива със лични доходи огромна част от разноските за застраховане на този тип услуги.
От следващата година таксата за битови боклуци за жилищни и нежилищни парцели на жители и на предприятия към този момент ще е в размер 6.10 лева на 1000 лева върху данъчната оценка на недвижимите парцели на жителите и на предприятията. По типове услуги таксата за Мездра и за и всички обитаеми места на територията на общината е, както следва:
• за услугата сметосъбиране и сметоизвозване на битовите боклуци в размер 2.00 лева на 1000 лева.;
• за услугата неутрализиране на битови боклуци в депа или други уреди в размер 2.10 лева на 1000 лева.;
• за услугата поддържане чистотата на териториите за публично прилагане в размер 2.00 лева на 1000 лева
Размерът на такса боклук за жилищни и нежилищни парцели на жители и на предприятия, отвън строителните граници, ще бъде в размер 4.50 лева на 1000 лева върху данъчната оценка на парцелите.
По предложение на кмета на Мездра Общински съвет одобри ограничения за подкрепяне на таксиметровия отрасъл в изискванията на пандемията от COVID-19. Решено бе превозвачите да заплащат налог върху таксиметровия транспорт на пасажери за 2021 година в минималния годишен размер от 300 лева, а разликата от 100 лева до размера на избрания от Общински съвет налог от 400 лева да бъде поета от държавния бюджет посредством компенсиране в бюджета на Община Мездра. При неполучаване на обезщетенията в 6-месечен период от предявяване на първото искане, осъществяването на мярката ще бъде прекъснато.
Приет бе финансов доклад за деветмесечието на тази година и финансово-икономически разбор на „ МБАЛ - Мездра “ ЕООД. От отчета излиза наяве, че макар отрицателните последици от рецесията, провокирана от Covid-19, общинската болница регистрира облага от 215 000 лева за деветте месеца на 2020 година, при 170 хиляди лева за същия интервал на предходната година, т. е. налице е нарастване с към 24.5%. В тази връзка кметът Иван Аспарухов благодари на шефа на сдружението доктор Съботинова и на нейния екип за напъните и грижите, които поставят за пациентите в изискванията на възходящ брой инфектирани с коронавирусна зараза.
Съветниците взеха решение да бъде продължен с два месеца - до 25.02.2021 година, периода за погасяване на заем, възложен на Община Мездра от Фонд „ ФЛАГ “ ЕАД за осъществяване на план „ Енергийно ефикасни ограничения в многофамилни жилищни здания в Мездра”, финансиран от Оперативна програма „ Региони в напредък “ 2014-2020 година
Общински съвет даде единодушие да бъде публикуван документ за инвестиция Клас В на „ Ариел-ТН “ ЕООД - Мездра за капиталов план „ Винарска маза и фамилен хотел “, който се осъществя в административните граници на общината.
Приети бяха също проектите за активността на читалищата в община Мездра за 2021 година
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР