Общинският съвет на Бургас прие новата идейна концепция на кмета

...
Общинският съвет на Бургас прие новата идейна концепция на кмета
Коментари Харесай

Бургаският общински съвет прие концепцията на кмета Димитър Николов за развитие на Минералните бани

Общинският съвет на Бургас одобри новата идейна идея на кмета Димитър Николов за цялостното развиване на Археологически и термален парк „ Акве калиде – Бургаски минерални бани “. Нейното осъществяване ще трансформира мястото в още по-атрактивна дестинация, а за проучвателната активност на историческите обекти ще бъде основан нов археологически кампус, оповестяват от пресцентъра на общината.

„ Това е маратон. Този план не може да се извърши за един мандат. Предстоят дълги процедури, само че ние желаеме да предизвикваме и частния бизнес. Не е наложително Общината да прави всичко. Там ще има опция да прояви своята разпоредителност и бизнесът. Нашата работа е да създадем изискванията и да създадем територията още по-интересна и посещавана. Вече имаме и деклариран интерес от западни университети да изпращат тук на стаж свои студенти по археология. Ще използваме още по-ефективно нашите лековити минерални извори. Убеден съм, че с инвестицията Общината ще притегли и частни капитали “, сподели пред общинските съветници кметът Димитър Николов.

В комплекса на Минералните бани съществуват три съществени зони, които са се развивали независимо през годините.

Първата от тях е археологическата зона, която е богата на находки и изследванията в нея не престават. Предвижда се дейностите да бъдат ориентирани към вътрешността на същинската постройка на античния и феодален бански комплекс, който сега остава отчасти оголен.

В бъдеще в археологическия парк ще бъде завършен повсеместен туристически маршрут, който ще минава около отритите археологически структури на античния град. Това ще даде опция на посетителите за непосредствен достъп до находките от предишното. За по-голямо влияние на обекта ще има художествено осветяване. Видеонаблюдение ще подсигурява сигурността и опазването на културното завещание.

Термалният парк попада във втората зона на Минералните бани. В предишното там са построени два басейна с олимпийски размери. Изградената преди години инфраструктура разрешава на мястото да се обособи съвременен термален комплекс.

Близостта до гората прави мястото уместно за отдих и за изнесени офиси за работа. Идеята е там да бъдат сложени 19 броя бунгала с потенциал за 60 души. За тях е очакван независим паркинг, а система от алеи ще обезпечи достъп до обособените места в зоната.

В съседство на зоната с бунгалата ще бъде построена многофункционална постройка за образователен археологически лагер. Той ще е база както за работещите на терен археолози в Акве калиде, по този начин и за студенти по археология от целия свят.

Третата тематична зона в комплекса на Минералните бани е лесопаркът. В момента там има алеи, които са без настилка. Развлекателната част разполага с маси, бербекюта, детски уреди, стадиони за минифутбол и волейбол. Това пространство също ще бъде актуализирано като там ще бъдат сложени нови атракции като въжен парк, наблюдателни кули, нови детски площадки, подобаваща паркова мебел, преместваеми обекти за търговия и хранене, открита сцена - амфитеатър, тоалетни, паркоместа, къмпинг за палатки, класна стая навън, зона за демонстрационни аграрни действия с антични култури и други.

Обединяването на обособените зони ще даде нов небосвод за развиване на „ Акве калиде – Бургаски минерални бани “. В него посетителите ще имат опцията да се допрян до няколко столетия от човешката история и в това време да прекарат прелестно време в занимания измежду природата.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР