Общинският съвет даде зелена светлина Община Русе да прекрати договора

...
Общинският съвет даде зелена светлина Община Русе да прекрати договора
Коментари Харесай

Общинският съвет взе решение за прекратяване договора за концесия на спирките на градския транспорт в Русе

Общинският съвет даде зелена светлина Община Русе да приключи контракта за даване на концесия за слагане и употреба на спирки от линиите на градския превоз за публичен транспорт на пасажери на територията на град Русе – ситуирани в Зона 2.

На предходното 34-о съвещание кметът Пенчо Милков за последващо съвещание.

Ето и къса последователност. На 23.04.2012 година Община Русе е сключила Договор за даване на концесия на 130 броя спирки от линиите на градския превоз на град Русе, ситуирани в Зона 2, за период от 15 години. Концесионер е „ ФАКТОР ПЛЮС ” ЕООД, гр. Варна, избран с Решение №46/19.01.2012 година на Общински съвет – Русе. Към актуалният миг, „ Фактор плюс “ ЕООД е с прекъсната комерсиална активност и е в процедура по разпродажба, считано от 05.03.2021 година Срокът за привършване на ликвидацията е 30.05.2022 година

Съгласно контракта, право на концесионера е да реализира ръководство и употреба на концесионните обекти спирките, да прави рекламна и комерсиална активност в тях, да слага спомагателни детайли на градското обзавеждане в границите на прилежащата територия на спирките.

Срещу горните права концесионерът има съществени отговорности, избрани в концесионния контракт:

– да прави концесионните заплащания в избраните срокове;

– да показва в Община Русе в период писмени доклади и доклади;

– да прави за своя сметка нужната поддръжка и благоустройство, както и да поддържа чистотата и сигурността на концесионните обекти;

– да заплаща всички разноски по употребата на обектите на концесия;

– да застрахова годишно спирконавесите за своя сметка, в интерес на община Русе;

– да възвръща в 30-дневен период обектите, които са наранени от повреди и похищения.

В резултат на настоящия надзор, осъществяван от чиновници на Община Русе, е установено несъблюдение на пет съществени отговорности на концесионера „ Фактор плюс “ ЕООД, в разпродажба.

Във връзка с откритото несъблюдение на част от главните отговорности до ликвидатора на „ Фактор плюс “ ЕООД, в разпродажба, са изпратени уведомителни и напомнителни писма, които не са получени и са върнати назад в Община Русе. Без резултат са и извършените телефонни диалози с ликвидатора и изпратените по електронната поща писма.

Неизпълнението на отговорностите на концесионера по концесионния контракт допуска и неговото преустановяване – на съображение член 21 от контракта.

Съгласно концесионния контракт и Закона за концесиите при несъблюдение на обвързване по концесионния контракт изправната страна може да го приключи с документално предупреждение като даде на другата страна подобаващ период за осъществяване с предизвестие, че след приключването на периода ще смята контракта за преустановен.

Едностранното преустановяване на концесионния контракт се прави с решение на концедента – Общински съвет – Русе.

С решението си през днешния ден локалният парламент в Русе дава разрешение предварително преустановяване на Договора за даване на концесия на 130 броя спирки, ситуирани в Зона 2 заради несъблюдение от страна на концесионера „ Фактор плюс “ ЕООД, в разпродажба на част от съществени отговорности и условия за реализиране на концесията. На концесионера „ Фактор плюс ” ЕООД, в разпродажба, да бъде избран период от 30 дни за непринудено осъществяване на отговорностите по Договора, а при липса на непринудено осъществяване на отговорностите в предоставения период до концесионера „ Фактор плюс ” ЕООД в разпродажба, да бъде отправено 30-дневно документално предупреждение за преустановяване на Договора, като с приключване периода на предизвестието, той ще се смята за преустановен.

Обектът на концесия – спирконавесите, ситуирани в Зона 2, ще преминат в ръководство на кмета на Община Русе след осъществяване на процедурата, избрана в Решението на Общинския съвет и преустановяване на концесионния контракт.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР