Общинският празник на хармонията и красотата От Цветница до Гергьовден“

...
Общинският празник на хармонията и красотата От Цветница до Гергьовден“
Коментари Харесай

Празникът „От Цветница до Гергьовден“ събра над 50 групи и изпълнители в с. Генерал Инзово

Общинският празник на хармонията и хубостта „ От Цветница до Гергьовден “ събра за 22-ри път феновете на фолклора и на традициите в с. Генерал Инзово. Над 50 участници - певчески и танцови групи и самостоятелни реализатори от община „ Тунджа “, Стралджанско, Сливенско и Варненско, се изявиха на сцената на НЧ „ Никола Й. Вапцаров – 1926 “.

И тази година тунджанските самодейци бяха преобладаващи – 23 групи и самостоятелни реализатори от 14 села, а огромна част от самостоятелните реализатори бяха с тунджански корен.

Празникът стартира с гайдата на Виктор Иванов, който е с генералинзовски корен и продължи с децата кукери на с. Кабиле, които огласиха читалището с хлопките си. Причината те да са част от Общинския празник на хармонията и хубостта беше желанието на ръководителя на журито проф. Крум Георгиев да им връчи диплом на Община Стара Загора за присъединяване им във фолклорен празник, в който за първи път премията за кукери се връчва на детска група, толкоз е било впечатлено от осъществяването им журито.

Гост на празника беше заместник-министърът на земеделието Георги Събев, който поздрави участниците, че търсят и ценят хубостта, че възпитават в децата си обич към традицията. Той поздрави и Община „ Тунджа “ за поредицата начинания, отдадени на 22 април – Денят на Общината.

Кметът на община „ Тунджа “ Георги Георгиев благодари на сърцатите самодейци, които трансформират „ От Цветница до Гергьовден ” в зареждащ и запаметяващ се празник и персонално на Янка Лилова за концепцията, за силата и всеотдайността, увлякла стотици и основала едни от най-красивите пролетни празници в общината.

Празникът още веднъж се трансформира в пъстра фолклорна пролетна палитра, а децата, облечени в национални носии и представящи своите гении, бяха най-прекрасните изразители на хармонията и хубостта. Най-много усмивки и аплодисменти обра дребната Никол, която е единствено на 1 година и 3 месеца, само че към този момент гордо носи своята носия и се радва на националната музика.

Пред цялостната зала самодейците пяха, танцуваха, показаха традиции, с цел да покажат, че в „ Тунджа “ традициите са живи и я има приемствеността.

Организатори на празника бяха Община „ Тунджа “, кметство Генерал Инзово, НЧ „ Никола Й. Вапцаров – 1926 “ с. Генерал Инзово. Проявата беше част от празничната стратегия за Деня на общината – 22 април.

Част от празника беше и базар на производители, които показаха мед и пчелни произведения, цветя, зеленчуци, зимнина, сувенири и национални дрехи.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР