Общинските съветници в Пловдив ще гласуват създаването на общинско дружество,

...
Общинските съветници в Пловдив ще гласуват създаването на общинско дружество,
Коментари Харесай

„Екобус” на Чонов, като Чудовището на Франкенщайн - ще има ли и неговата участ?

Общинските съветници в Пловдив ще гласоподават основаването на общинско сдружение, което ще оперира в мрежата на градския превоз. Общинската транспортна компания бе едно от обещанията при започване на мандата, с което трябваше да се стартира промяната в градския превоз и взимането му от частните превозвачи.

Повече от три месеца зам.-кметът по превоз Тодор Чонов обясняваше по какъв начин работят интензивно по новото сдружение, само че защото желаят да изпипат всичко, не бързат с него.

Оказва се обаче, че нещата освен не са изпипани, а напряко притеснителни поради метода, по който е тръгнало да се прави. Преди към месец Чонов, дружно с неговите консултанти, които били част от Световната банка, направиха онлайн презентация за новото сдружение. Две нови линии за учащи, 20 електробуса, 21 млн. лв., база от 18 дка в Тракия – това е нужно за новото сдружение.

Тогава не се знаеше новите консултанти какво са свършили, нито на какво стъпва това предложение. Оказва се, че дружно с предлагането към общинските съветници за новото сдружение, е изпратен отчет към тях, който е от Световната банка.

Въпросният отчет е направен през 2020 година, на база обстановката в градския превоз от 2019 година. Именно в него за първи път е залегнало основаването на ново общинско сдружение, което да оперира с електробуси под тепетата. Самите чиновниците на Световната банка са дали работното заглавие „ Екобус” на плана.

Цялата идея, дадена от Световната банка, обаче няма нищо общо с предлагането на Община Пловдив. В отчета, който е 75 страници, ясно е записано, че на територията на Пловдив има 29 линии, които обаче са прекомерно доста и има дублаж на доста вътрешноградски направления.

В рекомендациите е обещано да се промени транспортната мрежа и да тя да обгръща повече от индустриалните зони на града, а също по този начин да се акцентира над свързаността сред прилежащите обитаеми места.

По-важното обаче е, че предлагането на Световната банка е „ Екобус” да започва, като оператор на сегашните автобусни линии. Бизнес проектът е новото сдружение да оперира по 8-те линии – 4,10,12,20,22, 24, 27 и 93. Към датата на отчета въпросните линии бяха с изтичащи контракти. Според консултантите Общината е трябвало да забави поръчката, да удължи договорите с краткотрайни ограничения и през 2022 година да започва с обслужването им. Вместо това договорът за 8-те линии бе подписан тази година с консорциума сред тримата превозвачи и то за 8 години.

Според сметките на Световната банка за обслужването на 8-те линии, към тази дата, са били нужни 85 млн. лв. за покупка на 74 електробуса, 69 зарядни станции и създаване на хранилище. Бизнес проектът е показвал, че разноските могат да бъдат разграничени в две години, а финансовият модел е създаден за 15 години. Пробегът пък е щял да бъде 4,7 млн. км, за 8-те линии.

Вместо това какво прави Тодор Чонов и Община Пловдив?

Наемат се две консултантки, едната, от които е писала част от Транспортния план, а другата някогашен зам.-кмета на София, и „ трансформират” този отчет. Въпреки че в него написа, че линиите са доста, градските управляващи вършат две нови с подобен пробег от 1,3 млн. км. С други думи се вкарват още 20 рейса така и така тежкия трафик.

Буквално от отчета на Световната банка се прави копи-пейст на цели пасажи, въпреки те да не са настоящи към желанието на градските управляващи. В предлагането към общинските съветници даже има безумни абзаци:

„ Замяната на 20 броя Евро 5 дизелови рейсове с 20 броя електробуси по натоварени линии от градския превоз ще докара до икономисване на близо 5 тона излъчвания NOx( азотен оксид) и на 74 кг излъчвания във фини прахови частици годишно, което съставлява понижение в размер на 3% от общите емисии”.

Логически евентуално ще е сходно отражението върху околната среда, само че въпросната „ замяна” я няма, защото се вкарват 20 нови електробуса, без да се изкара нито един дизелов.

От друга страна в предлагането се споделя, че основаването му ще докара до по-голяма конкуренция сред операторите на транспортни услуги. В същото време по-надолу в текста е записано, че то няма да влиза в конкуренция с тях и да дублира техните направления.

Това са единствено образци по какъв начин Тодор Чонов, ОКТ и консултантите взимат някакви пасажи от разнообразни отчети, които не са съответстващи към този план. Така по сходство на доктор Франкенщайн се основава нещо с части от разнообразни места. В известния разказ Чудовището първоначално е доброжелателно и убива по нехайство, само че по-късно се трансформира в чисто зло. По същия метод, основано по този начин, новото сдружение, може да убие по нехайство бъдещето си.

И към днешна дата Община Пловдив не знае по какви европейски стратегии ще кандидатства в новия програмен интервал, което е огромната цел. Така може да се окаже, че това сдружение ще има 5 млн. лв. общински средства, терен от 18 дка в Тракия и един шеф, който ще получава заплата дълго време без да прави нищо. По този метод това дружество ще стои дълго време без активност, само че с разноски, като управляващите ще бъдат принудени да го закрият. Целият опит пък ще завърши пагубно, сходно на този на доктор Франкенщайн.

Лошото е, че това ще бъде образецът, който ще спъва всяко желание за ново общинско сдружение. То би трябвало да се направи наложително, само че не и по този неблаговиден метод.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР