Общинските съветници от Демократи за силна България в Пловдив, част

...
Общинските съветници от Демократи за силна България в Пловдив, част
Коментари Харесай

От ДСБ-Пловдив предлагат паметникът на Альоша да се премести

Общинските съветници от " Демократи за мощна България " в Пловдив, част от групата на " Продължаваме Промяната " - " Демократична България ", внесоха предложение в Общинския съвет, по-известен като " Альоша ", да бъде изместен от Хълма на освободителите в града.

" Организацията на ДСБ - Пловдив от своето основаване през 2004 година има ясна и безапелационна позиция, че мястото на паметника следва да бъде преосмислено. Ние поддържаме това разбиране, тъй като заставаме на страната на историческата истина и сме надълбоко уверени, че това е в полза на всички пловдивчани, а и на всички български жители ", съобщи Владимир Славенски, който е и водач на локалната организация на ДСБ.

В плана на решение се предлага в период до края на 2024 година паметникът на Съветската войска да бъде изместен в Музея на комунистическото изкуство и да бъде разгласен конкурс от община Пловдив за реновацията, реставрацията и обновлението на пространството към " Альоша ". В претекстовете си общинските съветници показват, че сега това пространство е в занемарено положение и че би трябвало да бъде направено по-привлекателно за хората от Пловдив и гостите на града.

" Паметникът " Альоша ", както пловдивските генерации назовават монумента на върха на Бунарджика, се отличава мощно от другите монументи в града ни със своя голям растеж и мащаб. Това не е част от културната традиция и груповата памет на Пловдив - изключително, в случай че го съпоставим с паметниците на бележитите български национални герои, взели участие в национално-освободителните ни битки през 19-и и 20-и век. Повечето останали монументи, барелефи или паметни плочи, въпреки и скромни по мярка, носят доста по-силно националния дух и просвета. " Альоша " е плод на времената, в които е издигнат. А и неговият мащаб и превес над другите монументи демонстрират безпрекословната власт на Съюз на съветските социалистически републики над България в тоталитарния интервал “, разяснява съветникът Йоно Чепилски.

В доводите за решението се акцентира още, че паметникът е знак на окупацията на България сред 1944 - 1947 година от Червената войска и е знак на потиснатото национално достолепие, както и че показва неправилно историческата действителност.

Очаква се предлагането да влезе в дневния ред на Общинския съвет на Пловдив за сесията на 17 януари, където ще бъде разисквано. Ако то бъде признато, следва кметът на града Костадин Димитров да разпореди премахването на паметника до края на годината.

Екип на БНТ-Пловдив


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР