Общинските съветници от БСП отказаха да участват в гласуването на

...
Общинските съветници от БСП отказаха да участват в гласуването на
Коментари Харесай

Калоян Паргов: Войната срещу паметниците нещо ще реши ли, ще спре ли случващото се в Украйна?!

Общинските съветници от Българска социалистическа партия отхвърлиха да вземат участие в гласуването на отчета на „ Демократична България “ за пренасяне на Паметника на Съветската войска
„ Войната против паметниците нещо ще реши ли?! Ще спре ли протичащото се в Украйна?! Тези риторични въпроси зададе Калоян Паргов, общински консултант от Българска социалистическа партия и член на Комисията по обучение, просвета, просвета и културно разнообразие, по време на разискването на отчета на „ Демократична България “ по отношение на пренасяне на Паметника на Съветската войска от Княжеската градина. Той се включи в дебата по време на съвещанието на Комисията по обучение, само че след него, дружно с другия присъстващ член от Българска социалистическа партия Албена Кръстева, отхвърли да взе участие в гласуването и напусна залата.

„ Този отчет няма правна стойност “, съобщи Калоян Паргов.

„ Той има единствено символно значение. Паметникът не е общинска благосъстоятелност и не виждам какво има да решаваме ние, съветниците в Столична община. Затова Българска социалистическа партия няма да взе участие в гласуването. По същата логичност на следващия ден група общински съветници може да изиска Паметникът на американските летци, бомбардирали София, да бъде изместен на входа на Централни гробища, да вземем за пример “, изрази отвращение той.

Калоян Паргов означи, че през последните 145 години, откогато България е свободна страна, се следи сателитен синдром в политиката й. „ Виждаме го и във вътрешната, и във външната политика “, изясни той.

„ В другите исторически стадии е била към избран хегемон - дали към Хитлеристка Германия, към Русия или към днешните наши сътрудници. Винаги с някой сме си партнирали. Въпросът е в мярката - до каква степен и до каква степен “, безапелационен бе общинскит консултант от Българска социалистическа партия.

Според Калоян Паргов през днешния ден умерено някой може да попита за какво има монумент на Роналд Рейгън в Южния парк и с какво този американски президент е съдействал за България. Общинският консултант от Българска социалистическа партия уточни серия от документи в отбрана на Паметника на Съветската войска. „ Последният от тях по време е от 3-ти февруари 2006 година, когато е подписан меморандум за ръководство и прилагане на парка “, уточни Калоян Паргов.

„ Под този меморандум стоят подписите на тогавашния регионален шеф Тодор Модев и на кмета на София Бойко Борисов. Преди това има акт за държавна благосъстоятелност, има Европейска културна спогодба от Париж през 1954 година, европейска харта за културно завещание, призната от Комитета на министрите на Съвета на Европа от 1975 година и други. Паметникът на Съветската войска не е нито български, нито съветски или руски. Той е европейски във връзка с разбирането, че е неоспорим приносът на тази войска в ликвидирането на човеконенавистния фашистки режим. По тази линия има резолюции на Организация на обединените нации от 2008-ма и 2009-та година в отбрана на паметниците, свързани с Втората международна война “, обясни той.

Калоян Паргов назова отчета на „ Демократична България “ " избирателен политически пиар ". „ Разиграват този сюжет всякога преди избори, без значение дали са парламентарни, локални или президентски “, разяснява той.

„ Това не носи нищо на жителите. Не взема решение никакви техни проблеми. Да, това ще втвърди електората на Демократична България, ГЕРБ ще поддържа този отчет, тъй като се бори с тях за първото място на изборите. Ние ще се противопоставим изрично, тъй като това е нашата позиция във връзка с паметниците. Но това нито ще ни излекува от този наш сателитен синдром във вътрешната и външната политика, нито ще помогне с нещо на хората в тези рецесии. Затова ще завърша с един напълно съответен въпрос. Защо Денят на Победата 9-ти май беше определен за Ден на Европа? Нека да помислим какво са имали поради с това нашите предшественици, акцентирайки тъкмо този ден за честване на Обединена Европа “, прикани Калоян Паргов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР