Общинските съветници на „Родопи” одобриха новия ПУП на стоковото тържище

...
Общинските съветници на „Родопи” одобриха новия ПУП на стоковото тържище
Коментари Харесай

Нов ПУП дава възможност за развитие на  борсата в Първенец

Общинските съветници на „ Родопи” утвърдиха новия Подробен устройствен план на стоковото пазарище в село Първенец. Това се случи през днешния ден по време на последното за годината постоянно съвещание на локалния парламент. То беше водено от ръководителя на Общински съвет ”Родопи” Георги Цанков. Вносител на предлагането е кметът на общината Павел Михайлов.

Нов Подробен организационен проект ще реши десетилетен проблем на най-голямата борса в Южна България и ще даде опция за развиването на тържището, като го трансформира в модерна база за търговия.

Инвестиционното желание за правене на Подробен устройствен план поддържаха 20 от присъстващите общински съветници. Петима се въздържаха по точката.

Новият Подробен устройствен план обгръща зона от близо 200 декара. С него ще се урегулира територията на стоковото пазарище, както и ще се даде опция да се усъвършенства придвижването вътре в борсата.

„ Движението на борсата в този момент е извънредно затруднено. Всекидневно хиляди търговци и купувачи минават с колите си. Промените ще дадат опция на компанията, която ръководи пазара да осъществя планове за създаване на пътни връзки, регламентиране на входове и изходи и изграждане на обходно трасе за ТИР-те, които зареждат със стока”, разяснява кметът Павел Михайлов.

Проектът е съгласуван с бъдещите капиталови планове на акционера- „ Родопи 95”.Идеята е тържището да бъде разширено и да се трансформира в хранителна борса. Предстоят вложения във фотоволтаичен парк и свързване на канализацията с основните колектори на Първенец.

„ Ще настояваме борсата в Първенец да стане обект от национално значение посредством Министерствата на земеделието и на стопанската система. Това ще даде опция сдружението да кандидатства по европейски стратегии и да получи финансиране”, изрече се Илия Гатев, шеф на сдружението.

Пред общинските съветници той изясни, че сега в сдружението, което ръководи, членуват над 500 компании и над 6000 души са акционери, които са едни от огромните данъкоплатци на община „ Родопи”. Освен това развиването на борсата има и обществен резултат, тъй като обезпечава претовареност на хиляди души.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР