Общинските съветници на ДБ-Варна с искане областният управител да сезира

...
Общинските съветници на ДБ-Варна с искане областният управител да сезира
Коментари Харесай

ДБ: С нов дълг Варна се превръща в най-задлъжнялата община на глава от населението в България

Общинските съветници на ДБ-Варна с искане регионалният шеф да сезира МФ за общинския дълг

Общинските съветници на Демократична България във Варна ще изискат от регионалния шеф да сезира Министерството на финансите и Сметната палата за законосъобразността на тегления заем от Община Варна, стана ясно на конференция на политическата групировка през днешния ден.

С новия дълг от към 40 млн. отговорностите на Община – Варна стават 136 млн. лева При неусвоени 40 млн. от тази година и изтеглени още 40 млн. това значи, че до локалните избори през 2023 г ще се изхарчат 80 млн. дълг. Юристката Мария Ангелова от групата на демократите показа, че се притеснява, че след тегленето на нов заем, по който не се знае тъкмо какви ще са лихвите, ще се влезе в несъгласие с член 32 на Закона за обществените финанси, съгласно който годишният размер на заплащанията по общинския дълг за всяка обособена година не може да надвишава 15 % от средногодишния размер на личните доходи.

С този нов дълг Варна се трансформира в най-задлъжнялата община на глава от популацията в България. Притеснителното в тази ситуация, е че заемът се тегли тъкмо когато лихвите са най-високи. Мария Ангелова напомни, че регионална администрация към този момент върна един път решението за изтегляне на заем.

„ Започваме регулярни прес конференции преди всяка сесия, тъй като можем да разчитаме единствено на жителите. На процедура останахме единствената съпротива на ГЕРБ и другари. Затова преди всяка сесия ще описваме на варненци какво се приготвя за тяхна сметка и ще ги каним на сесия. Пример за будна гражданска позиция бяха реакциите на деца, родители и треньори от баскетбола и плуването, които се пребориха за правата си откакто нас не пожелаха да ни чуят. От през днешния ден ще разчитаме само на помощта на хората с цел да съхраним града си “ съобщи Николай Капитанов.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР