Общинската Топлофикация София иска връщане на . Той беше спорен

...
Общинската Топлофикация София иска връщане на . Той беше спорен
Коментари Харесай

Топлофикация София отново иска инсинератора за горене на боклук за 300 млн.лв.

Общинската " Топлофикация София " желае връщане на. Той беше противоречив както от екологична позиция, по този начин и поради метода, по който беше извършена публичната поръчка. Стигна се до правосъдна сага и през септември 2023 година Административен съд- София град анулира екооценката на инсинератора и постанови, че планът носи съществени опасности за здравето на софиянци.

Общинското сдружение обаче е решило да не се отхвърля от плана и в този момент апелира правосъдното решение, оповестиха от екологично съдружие " За Земята ".

Така рецесията с боклука в столицата, наподобява, ще се задълбочи и идващият кмет ще има тежката задача да измисли по какъв начин да се оправи с нея. Затова е значимо какво мислят главните кандидати за кметския стол по този въпрос (виж карето долу).

" Изключително значимо е жителите на София да схванат каква е позицията на техните избраници във връзка с градежа на завода за изгаряне на боклуци и политиката за ръководство на боклуци като цяло. Годините неглижиране на казуса основават действителна опция за корупционни практики и решения небрежно, притиснати от моментна рецесия. ", споделя Данита Заричинова от екип " Нулеви боклуци " на " За Земята ".
Реклама Със противоречив резултат и изгубено финансиране
Борбата за " завръщането " на плана от страна на " Топлофикация " наподобява странна, защото, оповестена още през януари 2021 година Именно това закъснение докара до риска да бъде изгубено еврофинансирането, тъй като то трябваше да бъде усвоено до края на 2023 година - 94 млн. евро или 183 млн. лева от оперативна стратегия " Околна среда " и 131 млн. лева под формата на заем от Европейската капиталова банка.

Впоследствие стана ясно, че парите от проваления европроект за създаване на апаратура за парно и ток от отпадък в София ще отидат за ВиК инфраструктура, както и за рекултивация на затворени сметища. Това решение беше взето от Министерския съвет този юни.

" Настоящото управление на " Топлофикация София " се пробва още веднъж да съживи един мъртъв план, който е нездравословен за здравето на хората и околната среда. Решението по Оценка на въздействието върху околната среда е от далечната 2015 година и от дълго време е изгубило правно деяние, защото отминалостта му е пет години от датата на издаване, а в този интервал не в почнало реализиране на капиталовото предложение. Посочените учредения на " Топлофикация София " са общи, като не оборват подробните претекстове на правосъдното решение. Въпреки експлицитната констатация на съда за основни пропуски в Доклада по Оценка на въздействието върху околната среда, а точно, че липсва разбор на количествата отделяни диоксини и фурани, тяхното струпване и рисковете от това за здравето на хората, " Топлофикация София ", с голяма безочливост, продължава да твърди, че въпросите по отношение на здравния риск били предмет на Доклада по Оценка на въздействието върху околната среда ", разяснява Иван Велов, юрист по делото от страна на " За Земята " за " Капитал ".

Реалната причина за прекъсването на за строителство на инсинератора за 292 млн. лева без Данък добавена стойност бяха редицата производства в Комисията за защита на конкуренцията и открити по-късно от съда нарушавания.
Реклама Кандидатите: свити от петима до един
В началото (през 2021 г.) се явиха. После останаха консорциумът сред строителната компания " Микс-констръкшън " с три китайски и една турска компания, както и компанията на енергийния предприемач Богомил Манчев - " Джи Ар Си ", дружно с една китайска, една белгийска компания и българската КМС в консорциум със " София РДФ 2021 ". След редица тъжби в Комисия за защита на конкуренцията при започване на тази година излезе и решението на Върховния административен съд. Според него определеният реализатор (консорциумът към " Микс-констръкшън " ) изобщо не е трябвало да бъде допускан до край, тъй като не дава отговор на условията.

Така се наложи общинската " Топлофикация София ", която действително е възложител на поръчката, да в профил определения реализатор и да избере различен.
София в отпадък и прахуляк
Освен прозрачността на процедурата, друго огромно терзание беше по какъв начин ще се отрази върху здравето на хората, с по този начин плануваните индикатори и локация, близка до центъра на столицата. " Основните доводи в правосъдното решения са, че при оценката за влияние не е взето поради съществуващото замърсяване на въздуха на територията на София с фини прахови частици (ФПЧ) и серен диоксид от източници, разнообразни от инсталациите на " Топлофикация София " ЕАД. Използването на данни от парещ летен ден, а не от зимния интервал в допълнение изкривява резултатите и ги прави ненадеждни ", споделят в свое известие от " За Земята ".
Проект на инсинератора, който се планираше да бъде построен на площадката на " Топлофикация София ". Процедурата обаче беше спряна и в този момент е неочакван хода на " Топлофикация " Фотограф: Топлофикация София
Друг проблем е, че в документите на плана беше заложено изгарянето на тройно повече боклуци от създаваните сега в завода за отпадък в с. Яна - или 180 хиляди тона вместо сегашните 60-70 хиляди тона. Така в последна сметка над 100 хиляди тона от отпадъка, който не е станал на RDF, остава " елементарен " боклук и общината се чуди какво да го прави, като безусловно го " замита под килима ". През последните години тези количества се караха на хранилище " Долни Богров ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР