Общинската избирателна комисия- Русе ще заседава на 4 март по

...
Общинската избирателна комисия- Русе ще заседава на 4 март по
Коментари Харесай

Може ли Саманджиев да работи в чужбина и да е общински съветник в Русе?

Общинската изборна комисия- Русе ще заседава на 4 март по проблема „ Дилян Саманджиев “

Членовете на ОИК ще обсъдят и вземат решение по сигнал от общинските съветници от Съюз на демократичните сили Станимир Станчев, Елеонора Николова, Деян Недков, Иван Григоров по отношение на искане за преустановяване мандата на общинския консултант Дилян Саманджиев, съобщи

В сигнала се твърди, че общинският консултант Саманджиев е напуснал рамките на Република България, живее и работи в друга страна. Сочат се нарушавания на Закона за гражданската регистрация /ЗГР/, като се изисква да бъде осъществена инспекция по отношение на отговорности по ЗГР по отношение на заявяване на смяна на сегашен адрес. Твърди се, че правото да бъде избирано едно лице за общински консултант е обвързвано с правилото за уседналост. Цитира се в тази връзка наредбата на чл.397 от ИК както и условието на чл.17 от ЗМСМА във връзка със обвързване за социална ангажираност в локалната общественост. Претендира се, че е налице основанието на чл.30 ал.4 т.5 ЗМСМА, по отношение на предварителното преустановяване на мандатът на общинския консултант.

В сигнала се твърди още, че Саманджиев не е участвал на сесията на Общински съвет Русе, състояла се през м.септември 2021г. Следващите четири сесии, състояли се през м.октомври, ноември, декември 2021г.и януари 2022г., са извършени онлайн заради епидемиологичната конюнктура в страната. На тези съвещания той се е включвал посредством основаната за задачата интернет информационна връзка. Твърди се, че на включванията онлайн същият бил в служебна униформа, извършвайки обиколка с кола / евентуално част от служебните му задължения/ и съветниците от Съюз на демократичните сили са уверени в неговото трайно неявяване в живота на локалната общественост. Нямало информация за надлежното известяван на ръководителя на Общински съвет. Последният отчитал наличие, тъй като гласът на Дилян Саманджиев подсигурява болшинството на ръководещата коалиция. Счита се, че всъщност обстановката сочи на изпълнен състав на чл.30 ал.4 т. 5 от ЗМСМА.

От ОИК-Русе единомислещо са решили, че за постановяването на вярно решение, информацията следва да бъде попълнена с спомагателни информации. Затова ще бъдат изискани писмени информации от ръководителя на Общински съвет-Русе по отношение на постъпили писмени уведомления от Дилян Саманджиев за безучастие в съвещанията на съвета, поради ангажимент отвън страната и по отношение на безучастие на Дилян Саманджиев в съвещанията на съвета за интервала от м.септември 2021г. до сегашния миг.

По направените претенции по отношение на адресна регистрация според ЗГР и информации от ОД Министерство на вътрешните работи Русе, отдел „ Граничен надзор “, на Дилян Саманджиев, по отношение на овакантяване рамките на Република България, ОИК – Русе ще се произнесе след снабдяването ѝ със горните документи. Казусът ще бъде разискван още веднъж на съвещанието на 4 март.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР