Общините в страната могат да получат до 1.5 милиона лева

...
Общините в страната могат да получат до 1.5 милиона лева
Коментари Харесай

Общините могат да получат до 1.5 млн. лв. европари за градско развитие

Общините в страната могат да получат до 1.5 милиона лв. за градско развиване по линия на европейската стратегия за градско развиване 2014-2020 година, оповестиха от пресцентъра на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ).

Проектите ще се утвърждават и извършват в 2 етапи с обща дълготрайност 30 месеца.
Допустимият оптимален бюджет за един план за мрежа за обмисляне на дейности е 750 000 евро общо за двете етапи.
Първоначалният бюджет, който ще се отпусне за първа фаза на плана, не би трябвало да надвишава 150 000 евро.

Партньорите в планове от по-слабо развитите райони, в това число районите в България, се съфинансират с 85% европари.
Проектните оферти би трябвало включват най-малко 7 и най-много 10 сътрудници от Европейски Съюз 28, както и Норвегия и Швейцария.

Поканата за набиране на планове ще бъде отворена до 15 часа на 17 април 2019 година

Дирекция " Управление на териториалното съдействие " при Министерство на регионалното развитие ще подписва контракти за даване на национално съфинасиране в размер на 15% от утвърждения бюджет на българските сътрудници в планове и ще дефинира контрольори за осъществяване на верификация на разноските на българските сътрудници.

Допустими сътрудници по програмата са градове (общини), административни региони и други, еквивалентни на тях, дефинирани като обществени локални управляващи, сдружения и локални организации, които имат пълномощия да възнамеряват и ползват характерни урбанистични политики.

На 7 януари, понеделник, започва втората и последна за интервала 2014 - 2020 година покана за набиране на планови оферти за Мрежи за обмисляне на дейности.

Основната цел на Мрежите за обмисляне на дейности е да се усъвършенства потенциалът на градовете да ръководят градски политики чрез интегрирани проекти за деяние.

С наличния бюджет се чака да бъдат финансирани към 23 плана.

Програмата ще финансира планове, свързани със: усилване на научноизследователската дейност; софтуерното развиване и нововъведения, възстановяване достъпа до осведомителни и информационни технологии; повишение конкурентоспособността на дребни и междинни предприятия; подкрепяне прекосяването към нисковъглеродна стопанска система във всички сектори; поощряване акомодацията към изменението на климата, предварителната защита и ръководството на риска; запазване и запазване на околната среда и поощряване ресурсната ефективност; поощряване устойчивия транспорт; поощряване заетостта и поддръжка за подвижността на работната сила; поощряване обществената интеграция, битка с бедността и всяка форма на дискриминация; вложения в образованието, образованието, в това число професионално образование за придобиване на умения и учене през целия живот.

Кандидатите по втората покана се предизвикват да включат в партньорските проекти за деяние и някоя от тематиките на Градския дневен ред на Европейски Съюз като: обезпечаване на налични жилища; адаптиране към климатичните промени; консолидиране на имигранти и бежанци; битка с бедността в градовете; дигитализация; намиране на решения за стабилно прилагане на земята и природата; работни позиции и умения; възстановяване качеството на въздуха; кръгова стопанска система (удължаване виталния цикъл на продуктите); новаторски и виновни публични поръчки; градска мобилност; просвета и културно наследство; енергиен преход; сигурност на публичните места.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР