Общините ще бъдат задължени да намалят таксите за предучилищните групи

...
Общините ще бъдат задължени да намалят таксите за предучилищните групи
Коментари Харесай

Таксите за предучилищните групи падат от догодина

Общините ще бъдат задължени да понижат таксите за предучилищните групи в детските градини от идната година. Те ще могат да събират пари единствено за храненето на 5- и 6-годишните. Това е записано в плана за държавен бюджет за 2018 година, с който се вършат промени в Закона за локалните налози и такси и в Закона за предучилищното и учебно обучение.

В момента общините всеобщо не диференцират таксите за по-малките деца и за тези в предучилищните групи, макар че за 5- и 6-годишните образованието е наложително. Така в София, където са съсредоточени огромна част от децата, таксата е 60 лева на месец от яслата до предучилищната. Общо по това перо общината е възнамерявала 17.62 млн. лева доходи през тази година.

Алтернатива са предучилищните групи в учебните заведения, които са безвъзмездни, само че те не са желани от родителите, защото там образованието не е целодневно.

От министерството на образованието преди време обясниха, че таксите са една от пречките пред родителите с по-ниски приходи да пускат децата си на предучилищна. В същото време, миналите през подготвителните групи по-рядко отпадат от учебно заведение. Намаляването или премахването на таксите, както и нарастването на обсега на наложителното предучилищно обучение са измежду обявените от просветителното министерство ограничения за задържане на децата в клас.

Според разбор на Деян Колев от Центъра за междуетнически разговор и приемливост " Амалипе " цялостна такса за предучилищни групи се събира в 121 от 204 общини, за които просветителното министерство има данни. В едвам 25 общини родителите на 5- и 6-годишните деца са освободени от всевъзможни заплащания за образованието им в градините. В тях обаче учат 5.24% от всички в тази възраст. Общинските препоръки на 58 локални администрации са понижили таксите за предучилищна.

Според Колев таксите се явяват спънка за навестяване на предучилищна група, изключително за ромското население, където и казусът с отпадналите от учебно заведение е огромен. Според него общините се въздържат от премахването или намаляването им, защото така и така се постанова да дофинансират тези действия със лични средства.

В закона за бюджета не е планувана нарочна отплата на общините за отпадането на опцията да събират цялостни такси за предучилищните групи. Все отново общите прехвърляния за държавно делегирани действия през 2018 година, които включват и образованието, се усилват с близо 360 млн. лв. спрямо първичните планове в бюджета за 2017 година Конкретните размери на стандартите, по които се дефинират парите за обучение, които страната дава на общините, се дефинират в разпореждане на държавното управление.

От 2018 година се планува и смяна в метода на установяване на дотациите от страната за учебните заведения. Издръжката към този момент няма да зависи единствено от броя на децата в учебното заведение или детската градина. Ще се дават пари и за броя на паралелките. Допълнителни средства ще има за работа с деца от уязвими групи, за дребни учебни заведения в отдалечени общини, както и за образование по специалности с предстоящ дефицит на фрагменти. Очаква се смяната във финансирането да понижи дотацията за някои учебни заведения и детски градини, само че в бюджета е планувано в такива случаи разликата да се покрива от страната, с цел да няма просветителни институции с по-малко пари.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР