Общините са поискали пари за 2 258 проекта, стана ясно

...
Общините са поискали пари за 2 258 проекта, стана ясно
Коментари Харесай

Общините искат 10 млрд .лв. по проекти

Общините са поискали пари за 2 258 плана, стана ясно от чуване в Народно събрание на служебния финансов министър Людмила Петкова. Тя заяви пред депутатите, че това е общият брой на плановете, постъпили в МФ с искане за финансиране. В броят влиза и тези, които са били поправени от общинските администрации.

Със Закона за държавния бюджет на България за 2024 година бе призната Национална капиталова стратегия, която включва както планове на първостепенни разпоредители с бюджет – министерства, по този начин и общински планове.

Средствата за осъществяване на плановете са до 9,994 милиарда лева

Всяка община дава планове за 2024 година съгласно размера й, според подготовка на Министерство на регионалното развитие. Лимитите на всичките 265 общини както за планове, по този начин и за заплащания, са избрани в Закона за бюджета в 6 категории.

В първа категория с предел до 50 млн. лв. са 23 общини. Във второкласен с предел до 30 млн. лв. са 81 общини. В трета категория с предел да 15 млн. лв. има 26 общини. В четвърта категория с предел до 10 млн. лв. са 85 общини. В пета категория с предел до 6 млн. лв. са 46 общини.

В шеста категория са четири общини – София, Пловдив, Бургас и Варна. Лимитът за техните планове е до 100 млн. лв..

В рамките на тези категории няма ограничаване на броя на плановете на всяка община. Ако една община от първа категория с предел 50 млн. лв. е осъществила напълно плановете си за 2024 година в размера на 50 млн. лв., през 2025 година тази община още веднъж ще има предел от 50 млн. лв. за нови планове.

Ако обаче тази община е получила сама предплатено заплащане, примерно от 10 млн. лв., през 2025 година тя ще получи 50 млн. лв.. Но 40 млн. лв. за плановете за 2024 година и 10 млн. лв. за нови планове. Този кардинален метод ще се приложи, в случай че се резервира правилото на финансово бюджетиране. Това уточни Людмила Петкова в пленарна зала.

В прогнозата за капиталовите разноски на общините са планувани средства от 1,2 милиарда лв.. От тях към този момент 450 млн. лв. са преведени на Министерство на регионалното развитие.

От тях 400 млн. лв. са за заплащания по подписани съглашения и 50 млн. лв. са за превозвачи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР