Общината не може да се справи с огромно незаконно сметище

...
Общината не може да се справи с огромно незаконно сметище
Коментари Харесай

Екологична катастрофа заплашва жителите на Средец

Общината не може да се оправи с голямо нелегално бунище

Екологична злополука заплашва жителите на град Средец. 21 години откакто Министерството на защитата закрива четирите военни поделения в края на града – постройките са разграбени, порутени и рискови, а територия от близо 40 декара е превърната в голямо бунище. ОбщинаСредец няма нито нужната техника, нито служащи, с цел да разчисти отпадъците, а Министерството на защитата през последните 10 години не дало отговор на нито едно от многочислените изпратени до тях сигнали и писма от Общината, осведоми в собствен репортаж.

Още през 2012 година ОбщинаСредец внася в МО искане собствеността върху военния парцел с отпаднала нужда да и бъде трансферирана за стопанисване. Отговор няма. През 2017-та година настояването е изпратено още веднъж. Отговор отново няма, а боклуците на терена не престават да се натрупат. Преди една година от МО оферират на ОбщинаСредец да изготви количествена сметка, с цел да се види какви разноски ще бъдат нужни за разчистване на отпадъците. Общината, обаче, не може да изготви подобен финансов проект, а в това време на 5-и ноември с решение на Министерския съвет 40 дка от военния парцел се трансферират като благосъстоятелност на Министерството на земеделието, храните и горите. Защо Общината не може да изготви количествена сметка и по кое време и по какъв начин ще бъде разчистен в този момент теренът.

Нерегламентираното бунище, в което е превърнато безстопанственото военно отделение, придобива сериозни размери, а досега няма никакви дейности за преустановяване на замърсяването. Преди седмица Областната дирекция „ Земеделие и гори “ в Бургас получава акта за държавна благосъстоятелност върху 40 декара от терена. Към парцела има интерес и в случай че се рекултивира, може да се употребява, сподели началникът на отдел Управление на държавни аграрни земи към Министерство на здравеопазването Кирил Стоянов. Тъй като министерството от скоро е притежател на терена, още не са набелязани ограничения за разчистването му, добави той.

За 16 февруари (сряда) е планувана среща на представители на МО с кмета на общинаСредец Иван Жабов. Разчистването на сметището ще бъде тематика на диалога. Въртележката сред притежателите на парцела, Общината и контролните органи продължава да се върти, а въпросите кой, по кое време и по какъв начин ще разчисти сметището се движат години наред в омагьосания кръг.

Репортаж на Даниела Костадинова в предаването "12+3 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР