Общината да участва в изграждането на нов параклис край Мало

...
Общината да участва в изграждането на нов параклис край Мало
Коментари Харесай

Община Пазарджик дарява 10 000 лева за нов параклис в Мало К...

Общината да взе участие в построяването на нов параклис край Мало Конаре с 10 000 лв. - това взеха решение общинските съветници на вчерашното си съвещание. Сумата ще бъде преведена на дарителската сметка на основателите - общественици от селото.

Вярващите хора в Мало Конаре от дълго време вършат действия за построяването на Божия дом, който ще се намира в имот в местността Баталите, покрай локалния гробищен парк. Необходимите средства за построяването на параклиса се събират по обявената  от инициативния комитет банкова сметка. В нея следва да бъдат преведени и утвърдените от градския парламент 10 000 лв.. 

Припомняме, че на юлската си сесия локалните депутати гласоподаваха още едно решение, обвързвано с плана за параклис - предоставиха безплатно подобаващ терен за строителство. А в претекстовете към настоящето предложение за подаяние се споделя, че общественият интерес постанова и Община Пазарджик да взе участие в неговата реализация.

Идеята за създаване на православен параклис с името на свети Никола в местността Баталите, до Южния гробищен парк на с. Мало Конаре, е зародила преди повече от 10 години. Инициативата е подета от локални хора.

Дълги години в местността Баталите на мястото, където е подложен оброчен камък, жителите на Мало Конаре са чествали обичайния събор на 9 май, летния Свети Никола. С музика, песни, танци хората са отбелязвали празника.

Историята на селото споделя за жестока пандемия от чума, която лишила доста човешки животи. За да се спасят от заболяването, жителите сложили оброчен камък и всяка година правели курбан, с цел да се избавят от тежки заболявания.

Построяването на параклиса ще припомня за тези сложни години на селото, само че и за веселието по време на съборите. Ще даде опция да се преклоним пред паметта на предишното, само че и ще ни помогне по-лесно да одобряваме провокациите на сегашното и бъдещето. 

Банковата сметка на инициативния комитет при Общинска банка, филиал Пазарджик, е: IBAN BG86 SOMB 9130 1071 3091 01 BIC SOMBBGSF.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР