Община Велико Търново въвежда ново облекчение от такса смет –

...
Община Велико Търново въвежда ново облекчение от такса смет –
Коментари Харесай

Отстъпка от такса смет за великотърновци, ако компостират отпадъци

Община Велико Търново вкарва ново облекчение от такса боклук – за компостиране на биоразградими боклуци – 30% от съставния елемент за сметосъбиране и сметоизвозване ще се възвръщат на семействата във Велико Търново и обитаемоте места от общината.

Необходимо е до 31 януари да се подаде декларация, че в съответния парцел ще се прави компостиране.

Остава в действие и 30%-а отстъпка за семейства, които събират разделно боклуци от хартия, пластмаса и стъкло и ги предават на профилираната площадка в „ Дълга лъка “ или в мобилния пункт, който всяка събота и неделя е в кварталите. Тя се начислява при постигане на 150 кг. за година.

Ако едно домакинство компостира биоразградими боклуци и предава разделно събрани хартия, пластмаса и метал, тогава отстъпката от такса боклук в частта – сметосъбиране и сметоизвозване, става 60%.

Площадката за разделно събиране на боклуци във Велико Търново действа от януари 2022 година Хиляди поданици на града към този момент я употребяват, над 200 семейства са достигнали и минали 150 кг. разделно събрани боклуци от пластмаса, хартия и стъкло за всяко от тях. Предвид огромния интерес и от страна на хора от обитаемоте места от общината, през актуалната година е планувано създаване на още две площадки – в Килифарево и в Ресен.

Освен пластмаса, хартия, метал и стъкло, за които се прави отстъпка от таксата, в обекта в „ Дълга лъка “ се събират и едрогабаритни отпадъци/мебели/,строителни боклуци, облекла, електрическо и електронно съоръжение, акумулатори и отработени кухненски масла.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР