Община Варна възнамерява да поеме дългосрочни дългове на стойност над

...
Община Варна възнамерява да поеме дългосрочни дългове на стойност над
Коментари Харесай

Община Варна определи само час в средата на работната седмица за обществено обсъждане на заем от над 45 млн. лв

Община Варна има намерение да поеме дълготрайни задължения на стойност над 45 млн. лева за реализацията на четири плана. Това излиза наяве от съобщение за публично разискване, планувано за 14 ноември – в средата на идната работна седмица и то в рамките единствено на един час.

Заемът би трябвало да обезпечи покриването на неприемливи разноски и мостовото финансиране на плановете за градеж на пречиствателна станция в курорта " Златни пясъци ", за естетизация на градската среда, за построяването на Синя зона и втората фаза на плана " Интегрираният градски превоз на Варна ".

Проектът

" Естетизация и рационализация на градската среда във Варна "

е на стойност надхвърляща 34.4 млн. лева Безвъзмездното финансиране по него, обезпечено от Оперативна стратегия " Региони в напредък " е 25.2 млн. лева Предвиденото лични финансиране на неприемливи разноски от страна на Община Варна е в размер на 9.2 млн. лева, които би трябвало да бъдат обезпечени със заем от Европейската банка за възобновяване и развиване. За мостовото финансиране на възможни разноски до възобновяване им ще стане с различен дълг от 2.5 млн. лева от " Фонда за органите на локалното ръководство в България – ФЛАГ ".

Вторият план, за който също ще бъдат изтеглени два заема е

" Интегриран градски превоз на Варна – втора фаза "

на стойност 37 млн. лева Безвъзмездната финансова помощ по него, обезпечена от " Региони в напредък " е 29.3 млн. лева За покриване на неприемливи разноски от Европейската банка за възобновяване и развиване ще бъдат взети на заем 6.7 млн. лева Мостовото финансиране в размер на 8 млн. лева ще пристигна отново от " Фонда за органите на локалното ръководство в България – ФЛАГ "

Още над 37 млн лева ще бъдат изхарчени за проектирането и построяването на

пречиствателната станция в курорта " Златни пясъци ".

Безвъзмездната финансова помощ от оперативна стратегия " Околна среда 2014 година - 2020 година " е близо 29 млн. лева Предвидените неприемливи разноски, за които ще би трябвало да бъде издирван заем е 6.6 млн. лева, а мостовото до възобновяване на разноските от финансиращия орган – 6.3 млн. лева

Предвидената стойност на дълго дискутираната и минала през няколко фалстарта

Синя зона на Варна

е 5.4 млн. лева От тях над 1 млн. лева ще бъдат покрити от бюджета на общината. Останалите 4.3 млн. лева ще бъдат изтеглени като заем отново от Европейската банка за възобновяване и развиване.

За полемика по четирите плана и дългът, който ще би трябвало да бъде стихотворец за реализацията им, общинската администрация е насрочила публично разискване идващия вторник – 14 ноември. За това е несъмнено времето от 15.30ч. до 16.30ч. Както и в други сходни случаи размерът на информацията, която би трябвало да бъде разисквана, определеният работен ден и плануваният един час още веднъж издават опит на локалната администрация да избегне задълбочена полемика с необятен кръг жители.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР