Община Варна стана пример за добри практики в ранната детска

...
Община Варна стана пример за добри практики в ранната детска
Коментари Харесай

Варна стана пример за добри практики в ранната детска интервенция

Община Варна стана образец за положителни практики в ранната детска намеса. Това се случи на национална кръгла маса в София, в която присъединяване взе и зам.-председателят на Общинския съвет доктор Лидия Маринова.

Форумът беше проведен от Национална мрежа за децата, сплотяваща 150 неправителствени организации, взаимно с представители на отрасловите министерства – на труда и обществената политика, на опазването на здравето и на образованието. Основна тематика на полемиките бе ранната детска намеса – работа по попречване изоставането на деца с увреждания в институции и подкрепяне на фамилиите за развъждане на децата в фамилна среда.

Гост специалист бе доктор Емили Барон – шеф на Институт RISE, Вашингтон, и водещ специалист и откривател в региона на ранната детска намеса. През май доктор Барон посети Варна, Русе и София и се срещна с представители на комисиите по обществени действия и опазване на здравето на Националното съдружие на общините в Република България /НСРОБ/. В последвалия отчет тя направи обширен разбор на работата по ранна детска намеса, като акцентира, че България има положителни практики в тази област, само че има и още много въпроси за решение.

Изтъкнато бе, че държавните институции, от които зависи обединяването на напъните на всички заинтригувани страни, могат да употребяват отличния образец на Карин дом и на Община Варна, които работят от няколко години по този въпрос и го припознават като извънредно важен.

Варна е първата и единствена община в България, която е присъединила ранната детска намеса като обществена услуга, финансирана от локалния бюджет и осъществявана извънредно професионално от експерти от Карин дом. Варненската организация образова 46 екипа от цялата страна, които работят по казуса ранна детска намеса във възрастовата група 0-3 години. С по-големи деца – на възраст сред 3 и 6 години, се занимава Общностният център за деца и фамилии – Варна, чийто началник Даниела Биячева също взе присъединяване в кръглата маса.

Община Варна е първата, която работи взаимно с Медицинския университет, най-вече с катедра „ Педиатрия и доцент Ружа Панчева. Висшето учебно заведение е присъединило модул „ Ранна детска намеса “ като опция за следдипломна подготовка.

Предстои ранната детска намеса да бъде заложена като услуга със съответните стандарти в новия закон за обществени услуги, по който се работи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР