Община Царево няма да обжалва решението на Върховния административен съд,

...
Община Царево няма да обжалва решението на Върховния административен съд,
Коментари Харесай

Победа! „Корал“ остава защитен от крадците в ГЕРБ

Община Царево няма да апелира решението на Върховния административен съд, който отхвърли жалбата ѝ против заповедта за оповестяването на залива „ Корал “ за предпазена морска околност.

Информацията е удостоверил пред Радио Бургас кметът от хунтата ГЕРБ на Царево – пробитият Георги Лапчев, който изиска да бъде спряно предварителното осъществяване на заповедта на някогашния министър на екологията Борислав Сандов.

По думите му занапред следва Върховния административен съд да гледа всъщност делото против самата заповед, за която от Общината настояват, че е издадена непозволено.

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на кмета с претекст, че в жалбата си Община Царево не е показала какъв брой плавателни съда ще засегне възбраната за лов на риба в залива „ Корал “, която обгръща интервала от 1 март до 1 октомври.

Според висшите магистрати общината не е показала доказателства нито за действителния брой регистрирани риболовен лодки, нито каква част от тях са моторни и моторно-ветроходни плавателни средства. Няма и доказателства за това каква част от улова на риба от записаните риболовен лодки в рибарско пристанище Царево се реализира на територията на самия залив Корал.

„ Характерът и размерът на възможните вреди от действието на тази част от заповедта подлежат на доказване от оспорващия, което в тази ситуация не е сторено “, написа в определението на съда, което предстои на обжалване пред 5-членен състав на Върховен административен съд.

Искането на община Царево е отхвърлено единствено в частта за прекъсване на предварителното осъществяване на заповедта, споделя през днешния ден Лапчев.

„ Определението касае единствено и само предварителното осъществяване на тази заповед. Аз смятам, че имаме премного доводи, с които съдът да излезе с решение, че тази заповед е неточна, защото тя и на административно равнище не е спазена, нямаше публични разисквания. С тази Заповед се лимитират избрани права на жителите на нашата община.

Всъщност над 1000 лодки и риболовни кораби в Царево, Ахтопол, Китен и Приморско ще засегне заповедта за оповестяването на залива Корал за предпазен, твърди кметът на Царево.

Разглеждането всъщност на жалбата, с която се оспорва заповедта на някогашния министър Борислав Сандов следва.

Заповедта беше оповестена в Държавен вестник през юли. Местността „ Залив Корал “ обгръща 1320 декара повърхност.

Реклама

„ Свободна Европа “ напомня, че тя беше включена в предпазена зона още през лятото на 2021 година от тогавашното служебно държавно управление дружно с плажовете Карадере, Пашадере и Иракли. Целта на тогавашното решение на Министерския съвет беше „ обезпечаване на цялостна отбрана на крайбрежни местообитания от урбанизация, застрояване и фрагментиране “.

Обявяването на предпазената акватория е част от тактиката ни за запазване на морските екосистеми и е по предложение на Сдружение „ Да запазим Корал “, изясни ексминистър Сандов.

По думите му, до 2030 година България би трябвало да има 30% предпазени морски зони и 10% строго предпазени морски зони, като част от уговорките на страната ни съгласно критериите за присъединяване в „ Коалиция за висока упоритост за природата и хората “ – междуправителствена коалиция към Конвенцията за биологично многообразие, към която България е част от 02.03.2022 година

В границите на предпазената околност се не разрешава:

1. Навлизането на моторни и моторно-ветроходни плавателни средства, с изключение при бедствия, изключителни обстановки, за осъществяване на спешни, контролни и избавителни действия през цялата година и за потребностите на риболова през интервала от 1 октомври до 1 март;

2. Интензивно и екстензивно развъждане на аквакултури;

3. Използване на дънни, тралиращи, драгиращи средства, в това число и бийм трал, депониране на драгажни маси, изхвърляне на отпадни води от плавателни съдове;

4. Изграждане и слагане на изкуствени подводни рифове или атракциони върху и под повърхността на водата;

5. Изхвърляне на канализационни и/или отпадъчни води от сушата и заустване на канализации;

6. Изхвърляне/изпускане на нефтопродукти и други боклуци.

Защитената околност „ Залив Корал “ е третата морска предпазена територия у нас след резерват “Калиакра ” (1941 г.) и предпазена околност „ Пясъчна банка Кокетрайс “ (2001 г.).
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР