Община Шабла си партнира с румънската община Овидиу и с

...
Община Шабла си партнира с румънската община Овидиу и с
Коментари Харесай

Община Шабла получава над 400 000 евро по проект за реакция при извънредни ситуации

Община Шабла си партнира с румънската община Овидиу и с фондация „ Идеин Развитие “ – Русе по трансграничния план „ Integrated risk management and efficient reactions of authorities for civil safety ( Интегрирано ръководство на риска и ефикасни реакции на органите за гражданска сигурност ), излиза наяве от уеб страницата на българската община. Одобрената финансова помощ по него е на стойност 988 827 евро , а общият размер на бюджета на община Шабла е 409 407 евро . Съфинансирането от българската община Шабла е 2% от общия ѝ бюджет по плана, което е 8 192 евро.
Предвижда се закупуването на профилирано високопроходимо транспортно средство за дейности при наводнения и снежни стихии . През зимата машината ще е оборудвана с роторен снегорин, V-образно весло и пясъкоразпръскващо устройство, а при наводнения ще бъде инсталирана помпа, която да изпомпва водата. Освен това ще бъде закупена избавителна лодка, която ще бъде се употребява при спешни обстановки по вода.
На доброволците ще се даде съоръжение за деяние в изключителни обстановки като пожари, наводнения, трусове и други естествени и антропогенни бедствия. Те ще бъдат снабдени и със защитно облекло, дихателни апарати, медицински комплекти за оказване на първа помощ, санитарна носилка, прожектори, електрогенератор, противогази, радиостанции, пожарогасители и други
Планирани са и взаимни образования и семинари за продан на положителни практики сред двата екипа от доброволческите формирования на Шабла и на Овидиу.
В рамките на плана ще бъде направена цифрова карта на рисковите зони като онлайн инструмент, който да осведоми популацията за настоящи опасности и рискове при зараждащо злополучие, както и потребна информация за реагиране в изключителни обстановки. Ще бъде конфигурирана и алармена система за ранно предизвестие и реагиране при изключителни обстановки за отбрана на популацията при трусове, наводнения, пожари или други бедствия.
По думите на кмета на Шабла Мариян Жечев задачата е планът да сплоти хората, общностите и стопанските системи на граничния район сред Румъния и България , да вземат участие в взаимното развиване на един кооперативен регион, употребявайки своите човешки, естествени и екологични запаси и преимущества, по резистентен метод.
Очакванията на Жечев са да се усъвършенства трансграничното съдействие при попречване на изключителни обстановки и да се развият инфраструктурни и взаимни услуги за попречване на естествени и софтуерни бедствия, както и да се увеличи потенциалът за бързо реагиране при закани за здравето и живота на жителите и стоките, да се обезпечи безвредна зона, стабилно развиване и повишение на виталния стандарт на популацията.
Срокът за осъществяване на плана е до 12 юли 2020 година
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР