Община Пловдив ще ремонтира Дондуковата градина чрез поемането на дългосрочен

...
Община Пловдив ще ремонтира Дондуковата градина чрез поемането на дългосрочен
Коментари Харесай

Ремонтират Дондуковата градина в Пловдив със заем за близо 4.5 млн. лв.

Община Пловдив ще ремонтира Дондуковата градина посредством поемането на дълготраен общински дълг от Фонда за стабилно градско развиване в размер на 4.47 млн. лева

Това взеха решение общинските съветници на постоянното си съвещание. Дондуковата градина е първата градска градина под тепетата, тя е връстник на Третата българска страна, а от 1880 година персонално Люсиен Шевалас се грижи за нейното облагородяване, разяснява кметът на регион „ Централен “ Георги Стаменов.

Той напомни, че инициатор за основаването ѝ е генерал-губернаторът на Санстефанска България княз Дондуков-Корсаков, чието име носи и през днешния ден. През 1992 година градината е оповестена за монумент на парковото изкуство.

Проектът за реконструкцията ѝ е координиран с Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН) и има определен реализатор . Предвидени са цялостна замяна на подземната инфраструктура, създаване на две нови детски площадки за безвредна игра на най-малките, основаване на водно огледало, увеличение на зелените площи посредством понижаване на габаритите на алеите.

" Планира се и възобновяване на съществуващата беседка, която ще има връзка към Природонаучния музей и ще се употребява в бъдеще за разнообразни лекционни и просветителни процеси на деца и възрастни ", уточни Стаменов. 

Средствата за реконструкцията на парка се трансферират от плана за пробива до Водната палата, който не бе осъществен.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР