Община Пловдив няма да прилага засега решението на местния парламент

...
Община Пловдив няма да прилага засега решението на местния парламент
Коментари Харесай

Здравко Димитров спира решението за тротоарно право и такса...

Община Пловдив няма да ползва към този момент решението на локалния парламент за понижаване със 70% на така наречен такса „ тротоарно право “ за времето, в което заведенията и комерсиалните обекти биха били наложително затворени поради утежняване на епидемиологичната конюнктура като мярка в поддръжка на бизнеса, само че връща в Общинския съвет решението от 3 август за ново разглеждане.

Кметът Здравко Димитров връща решението, взето на последната седмица на ръба на кворума, за прегласуване. Както градоначалникът съобщи незабавно след сесията, решението е незаконосъобразно и администрацията няма по какъв начин да го извърши.



Димитров акцентира, че по принцип няма срещу., само че би трябвало да се уточняват текстовете, които дефинират обсега на обектите, както и интервала за освобождение от таксата за прилагане на терени общинска благосъстоятелност.

Предложението на общината е освобождението в посочените размери да се ползва при съществуване на въведени противоепидемични ограничения на територията на страната на база заповед на министъра на опазването на здравето, която ще дефинира обсега на рестриктивните мерки и кръга наранени бизнес субекти.

В претекстовете на кмета се предлага срокът за освобождение да бъде в границите на календарната 2021 година като да се съобрази с признатия бюджет на общината. Ако ограниченията на национално равнище продължат и през идната година, от страна на общината ще бъде препоръчан план за ново решение.

Кметът желае ново разглеждане и решението на Общинския съвет в частта за понижаване на такса битови боклуци с 50% от 1 септември за обекти, които биха били затворени при вероятно усложняване на епидемиологичната конюнктура.

„ Решението е неприложимо поради условията на Закона за локалните налози и такси (ЗМДТ) “, написа в претекстовете си кметът.

„ Към днешна дата ЗМДТ не планува опция за освобождение или понижаване на дължимата такса битови боклуци за 2021 година нито за избрани категории обекти, нито за избрани категории задължени лица “. Освен това съгласно ЗМДТ таксата за битови боклуци се дефинира в годишен размер и няма опция за смяна в течение на годината.

Междувременно в Община Пловдив постъпи писмо от регионалния шеф Ангел Стоев, с което също се връща в Общинския съвет като незаконосъобразно решението за понижаване на такса битови боклуци.

От община Пловдив припомнят, че първи в България одобриха ограничения в поддръжка на бизнеса и пловдивските създатели по отношение на епидемията от COVID-19. Те бяха препоръчани от кмета Здравко Димитров и утвърдени от Общинския съвет на 9 април и бяха в действие до края на август 2020 година

Отново по предложение на кмета от 1 януари до 31 май тази година обектите още веднъж са освободени от таксата за прилагане на терени общинска благосъстоятелност.

За предходната година в общинския бюджет не постъпиха наеми за близо 180 000 лева, а приходите от таксите за прилагане на тротоарите за първите пет месеца на годината са с близо 500 хиляди лв. по-малко.

Очаква се в околните дни ръководителят на Общинския съвет Александър Държиков да дефинира дата за изключително съвещание на съветниците, на което да бъде разисквано още веднъж решението, признато на 3 август.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР