Община Пловдив бе домакин на международен онлайн форум на тема

...
Община Пловдив бе домакин на международен онлайн форум на тема
Коментари Харесай

Община Пловдив обмени опит с експерти от Полша и Гърция за зоните с ниски емисии

Община Пловдив бе хазаин на интернационален онлайн конгрес на тематика „ Зони с ниски излъчвания – положителни практики и хрумвания “.

На събитието презентираха представители на общините Краков, Солун, Пловдив и София.

Срещата беше открита от кмета Здравко Димитров, който очерта главните тематики. „ Въвеждането на нискоемисионни зони е едно от значимите и все по-належащи решения, с които да подобрим индикаторите за непорочност на въздуха. Нужен е разговор с жителите, както и професионален разбор и споделен опит “, сподели кметът и добави, че се надява в границите на форума да бъде споделен опит, който да помогне в напъните на общината за понижаване на нездравословните излъчвания.

Опитът на Краков бе показан от Лукаш Франек, шеф по превоза в общинската администрация. Той показа, че през 2019 година Краков провокира сериозен интерес с пилотен план за въвеждането на зона с ниски излъчвания в границите на 6 месеца в един от кварталите на града. Инициативата се оказва сполучлива и провокира обществен спор по тематиката. „ Хората имаха интерес към концепцията, което докара до на практика дейности свързани с въвеждането на подобен вид регулации “, споделя още Франек и добавя, че не престават да работят по зоните. Краков е първият град в Полша, който напълно е забранил потреблението на въглища за отопление, което от своя страна е довело до относително възстановяване на качеството на атмосферния въздух.

„ В Солун имаме добре оборудвана мрежа от станции за наблюдаване и премерване на замърсяването на въздуха. Те са маркирани върху специфична карта. Сензорите са ситуирани в целия град, а благодарение на мобилно приложение можем да следим индикаторите и да осведомяваме жителите за положението на околната среда “, споделя зам.-кметът по околна среда в Солун Сократис Димитриадис.

Мнения за въвеждането на нискоемисионни зони в България показаха от Българската петролна и газова асоциация, съгласно които е нужна национална политика в дълготраен проект в тази посока. Добра процедура от бизнеса бе показана от Тракия икономическа зона, които работят по въвеждане на първите въглеродно неутрални индустриални зони.

Методиката си за създаване на нова стратегия за качеството на въздуха до 2026 година споделиха специалисти от Столична община.

„ Трябва да обединим напъните си, с цел да имаме резултати. Това е първият от поредност конгреси, с които имаме за цел да активираме обществеността и да създадем мрежа от партньорства за справяне с провокациите с мръсния въздух “, с тези думи зам.-кметът по екология Анести Тимчев закри форума.

В онлайн срещата участваха още и представители на дипломатическия корпус, общините Кавала, Кастория, Националното съдружие на общините в Република България, Камарата на строителите в България, съдружие „ За Земята “, EVN – Пловдив, Енергийна организация – Пловдив, Дирекция „ Екология и ръководство на отпадъците “ в Община Пловдив и др.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР