Община Перник и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ)

...
Община Перник и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ)
Коментари Харесай

Общината и МРРБ могат да не повишат цената на водата в Перник с исканите 3.29%

Община Перник и Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) могат да не покачат цените на ВиК услугите в града, в случай че решат, разяснява пред публицисти Ивайло Касчиев - шеф на Дирекция " Водоснабдителни и канализационни услуги " в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

Днес КЕВР прегледа навън съвещание плануваното нарастване на цените на ВиК услугите от 1 януари 2020 година, като на 23 декември ще вземе окончателното си решение. От 1 януари 2020 година се чака цената на водата в Перник, който е на воден режим, да нарастне с 3,29 на 100.

По този мотив Касчиев означи, че Комисията за енергийно и водно контролиране утвърждава пределни цени.

Ивайло Касчиев напомни, че ВиК сдружението в Перник е с лимитирана отговорност. Община Перник също е притежател на част от неговия капитал и взе участие в ръководство му.

Освен това Министерство на регионалното развитие има 51 % от капитала на ВиК Перник и е мажоритарен притежател. Затова районното министерство може да спре плануваното от КЕВР нарастване на ВиК услугите с 3,29 на 100 от 1 януари 2020 година, изясни шефът на Дирекция " ВиК " в КЕВР.

" Всяка асоциация би трябвало да си реши дали цените на ВиК услугите да бъдат въведени и от кой момент ", посочи Ивайло Касчиев.

КЕВР е отправяла искане до Министерство на регионалното развитие с предложение да се вкара лицензионен режим за ВиК сдруженията. От министерството обаче са отказвали да се вкара подобен режим, смятайки, че не е вярно, сподели още Касчиев. Според него въпросът дали да се дадат повече пълномощия на КЕВР, с цел да може регулаторът да има по-голям надзор върху ВиК сдруженията и да ги лицензира, би трябвало да бъде решен от Народното събрание.

По-рано през днешния ден омбудсманът Диана Ковачева предложи в регионите с нарушено водоподаване, какъвто е казусът в Перник, да не се трансформира цената на водата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР