Община Монтана ще кандидатства с 15 предложение за обновяване на

...
Община Монтана ще кандидатства с 15 предложение за обновяване на
Коментари Харесай

Община Монтана кандидатства за саниране на 15 жилищни кооперации по Плана за възстановяване и устойчивост

Община Монтана ще кандидатства с 15 предложение за възобновяване на многофамилни жилищни здания по процедура за енергийно възобновяване на сграден фонд на Плана за възобновяване и резистентност на Република България. Кметът на Монтана Златко Живков през днешния ден подписа 15 партньорски съглашения с представители на сдружения на притежатели, подали оферти за саниране на жилищни кооперации.
По тази процедура община Монтана е включена в групата на градските общини, които са избрани като съществени центрове на напредък в Националната идея за пространствено развиване. Максималната безплатна финансова помощ за общината е 30 милиона лв..
От декември предходната година до 10 май  15 сдружения на притежатели са подали  предложения за саниране на жилищните им кооперации пред общината. Те са показали нужните обследвания на постройките за енергийна успеваемост,  за определяне на техническите характерности, механически паспорт на градежа, документи от извършени общи събрания за основаване на сдружения.  
Количествено-стойностни сметки по окрупнени индикатори  и бюджетът на всяко предложение са формирани от общината.
Общата стойност на 15-те оферти, с които общината като водещ сътрудник ще кандидатства за приемане на безплатна финансова помощ за осъществяване на ограничения за енергийна успеваемост е близо 10 милиона 270 хиляди лв.. Предложенията ще бъдат вписани в Информационната система за ръководство и наблюдаване на средствата от Европейския съюз в България. 
Кооперациите се намират в разнообразни региони на града. В комплекс „ Младост ” са 5, в „ Плиска ” са  2, в „ Пъстрина ”, „ Жерави ” и „ Изгрев ” са по 1. Останалите са на улиците „ Мария Димова ”, „ Граф Игнатиев ”, „ Бузлуджа ”, „ Камен Цанов ”, както и на бул. „ Трети март ”. 
Одобренията на предложенията и сключването  на контракти за финансиране по механизма за възобновяване и резистентност би трябвало да стане до края на годината. Крайният период за осъществяване на вложенията е до 30 юни 2026 година.  
 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР