Община Кюстендил обеща да помогне със средства за възстановяване на

...
Община Кюстендил обеща да помогне със средства за възстановяване на
Коментари Харесай

Как ще бъде възстановено читалището в село Катрище след пожара?

Община Кюстендил даде обещание да помогне със средства за възобновяване на читалището в село Катрище, откакто то беше опустошено от пожар. Огънят унищожи покрива на постройката и цялостен етаж, като оживелите елементи са доста мощно развалени.

Снимка: БГНЕС

Само българското знаме остана от пламналото читалище в кюстендилското село Катрище. Изпепелени са 4000 книги, огромна част от които събирани с дарения. В постройката се намира и единственият магазин в селото.

Снимка: БГНЕС

Жена от селото споделя, че в началото помислила, че гори необитаема къща, само че след това видяла, че пламъците идват от читалището. По думите й единствено бързата реакция на огнеборците е избавила цялото село от пожар, тъй като имало заплаха всичко да пламне.

Снимка: БГНЕС

Жители на селото скоро сами създали козметичен ремонт на читалището. Освен знамето, избавена е и книгата „ Ян Бибиян”, която била взета преди дни от едно момче.
Само знамето остана от читалището в Катрище 4000 тома книги изгоряха в пожара тази нощ
Председателят на читалището в Катрище съобщи, че жителите на селото сами поддържали читалището и правели всичко допустимо да запазят традициите от предишното, макар че към този момент има доста малко хора.

Кметът на селото посочи, че знамето, избавено при пожара, е купено и дарено от жена в селото. То ще бде непокътнато в архива на обитаемото място.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР