Община Кърджали, в партньорство със сдружение “Кърджали решава“, внедрява иновативната

...
Община Кърджали, в партньорство със сдружение “Кърджали решава“, внедрява иновативната
Коментари Харесай

Нова платформа за консултиране с гражданите въвежда Община Кърджали

Община Кърджали, в партньорство със съдружие “Кърджали взема решение “, внедрява новаторската онлайн платформа за публични съвещания CONSUL. Инициативата цели възстановяване на взаимоотношението на общината с жителите и се реализира в границите на плана „ Вход за жители “ на мрежата Форум Гражданско Участие.

Община Кърджали е една от общо четирите в страната, която изяви предпочитание да се включи в плана „ Вход за жители “ като вкара в приложимост този съвременен инструмент за консултиране с жителите. CONSUL понастоящем се употребява в над 30 страни по света и от повече от 130 обществени институции, като дава опция на жителите интензивно да вземат участие в правенето на нормативни актове и проекти на локално равнище, да гласоподават за разнообразни оферти на локалната власт или да изпращат свои, да дискутират и показват мнение онлайн.

На платформата, която сега се построява и приспособява за потребностите на администрацията на община Кърджали безплатно от Форум Гражданско Участие, ще се разгласяват планове на общински нормативни актове, ще се организират допитвания и разисквания. Понастоящем тя е конфигурирана на тестова система, до момента в който бъдат прецизирани всички нейни функционалности. В следствие ще бъде конфигурирана на обособен сървър, закупен особено за задачата от Община Кърджали. Предстои да бъде определено публично име на платформата, както и да бъде направена нейната отличителна визия. В този развой ще бъдат поканени и дейни младежи от град Кърджали. Целта е да се притегли ползата и на младежите към публичните въпроси и в това време да се даде опция за изява на тяхната креативност.

На интернет страницата на Община Кърджали ще се сътвори единна и налична секция с информация за идни и настоящи съвещания, метод за присъединяване, формуляри за изпращане на отзиви и мнения и резултатите от тях. Жителите на Община Кърджали ще бъдат осведомени регулярно за напредъка по плана, в който е планувано провеждането и на обществено разискване с жителите по публично значима тематика.

Проектът „ Вход за жители - ФГУ за възстановяване на публичните съвещания в общините “ се извършва от ФГУ и БЦНП с финансовата поддръжка на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на ФМ на ЕИП. Основната цел на плана е възстановяване на качеството на гражданско присъединяване и повишение на гражданската просвета и социална интензивност на локално равнище.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР