Община Кърджали реализира проект Подобряване на природозащитното състояние на три

...
Община Кърджали реализира проект Подобряване на природозащитното състояние на три
Коментари Харесай

Община Кърджали реализира екологичен проект за подобряване на природозащитното състояние на три вида прилепи

Община Кърджали осъществя план „ Подобряване на природозащитното положение на три типа прилепи на територията на МИГ “Стамболово-Кърджали 54 “, Договор № BG16M1OP002-3.012-0001-С01, който се реализира с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 година, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския фонд за районно развиване по предпочитана ос 3 „ Натура 2000 и биоразнообразие “.

            Основна цел на плана е да се усъвършенства природозащитното положение на типове с „ неблагоприятен-незадоволителен “ статус. Той е ориентиран към проучване и възстановяване на положението на три типа прилепи, а точно подковонос на Мехели (Rhinolophusmehelyi), Широкоух прилеп (Barbastellabarbastellus) и Дългоух нощник (Myotisbechsteinii).

Специфичните цели на плана са:

– Извършване на изследвания и осъществяване на природозащитни ограничения, с които да се усъвършенства природозащитното положение на три типа прилепи, обитаващи територията на МИГ “Стамболово-Кърджали 54 “;

– Провеждане на осведомителни действия, посредством които да се повиши  информираността и мотивираността на общността за опазването на биологичното многообразие, в това число и на прилепите като предпазени типове.

Основните действия, които се изпълнихабяха свързани с осъществяване на изследвания за разпространяването и числеността на типовете в размножителни колонии и местата за зимуване, картиране на находищата на целевите типове и осъществяване на природозащитни мероприятия – слагане на къщички, както и маркиране и запазване на биотопни дървета, предоставящи убежища на типовете широкоух прилеп и дългоух нощник. По плана се направиха дейни осведомителни действия и замесване на заинтригуваните страни – осведомителни срещи, просветителна акция измежду учениците и привличане на доброволци за присъединяване в изследванията.

Успешното им осъществяване докара до позитивен резултат върху природозащитното положение на трите типа прилепи, обитаващи територията на МИГ „ Стамболово-Кърджали 54 ” и способства за повишение на информираността и мотивацията на общността за запазване на прилепите, като част от биологичното многообразие. Събраната информация за положението на целевите типове ще спомогне планирането и осъществяването на подобаващи природозащитни и консервационни ограничения в бъдеще.

Проект „ Подобряване на природозащитното положение на три типа прилепи на територията на МИГ “Стамболово-Кърджали 54 “ е на обща стойност 186 644  лв., от които съфинансиране от Европейския съюз посредством ЕФРР в размер на 158 647,64 лева и национално съфинансиране – 27 996,64 лева

Период на осъществяване: 36 месеца

Начало на плана: 20.12.2019 година

Край на плана: 30.05.2023 г.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР