Община Габрово ще бъде партньор в международния проект Сътрудничество между

...
Община Габрово ще бъде партньор в международния проект Сътрудничество между
Коментари Харесай

Габрово – партньор в международен проект за енергийни общности

Община Габрово ще бъде сътрудник в интернационалния план „ Сътрудничество сред градове/региони и енергийни кооперативи като средство за ускорение на енергийния преход “.

Финансирането е по програмата на Европейския съюз за околната среда и климата  – „ Разработване на механизми за поддръжка на енергийни общности и други цивилен начинания в региона на устойчивата сила “.

Целта е да се показва по какъв начин партньорствата сред общините и жителите могат да допринесат за реализирането на планове за енергийни кооперативи както при обновяването на жилищни здания, по този начин и при споделеното произвеждане и потреблението на сила.

Идеята е да се употребява положителният опит на Белгия и Нидерландия, който да бъде пренесен в България посредством Габрово и Бургас. Предвижда се в двете общини да бъдат основани по два енергийни кооператива. Дейностите ще са подкрепени от Центъра за енергийна успеваемост „ ЕнЕфект “, като организация, ангажирана за общинското енергийно обмисляне в България.

Енергийните кооперативи могат да подкрепят жителите и локалните управляващи да влагат още по-успешно във възобновими енергийни източници и енергийна успеваемост. Участниците в тях биха могли да сведат до най-малко сметките си за електричество, като употребяват електрическата енергия, доставяна от енергийната общественост.

Общата стойност на плана е 1 749 177.91 евро. Бюджетът за Габрово e 61 371.18 евро – 100% безплатна финансова помощ. Участие ще вземат 11 организации от 4 европейски страни. Дейностите ще започват през есента и ще продължат 36 месеца.

Създаването на правна рамка за енергийните общности в България към момента е незавършена процедура, която би трябвало да е съгласувана с Директивата за поощряване потреблението на сила от възобновими източници (RED II). Необходимо е да се увеличи техническият и финансовият потенциал, а локалните управляващи могат да имат водеща роля освен с осведомителна и административна помощ, само че и с директни вложения в взаимни планове с локалните общности.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР