Община Бяла се подготвя трескаво за един от най-очакваните празници

...
Община Бяла се подготвя трескаво за един от най-очакваните празници
Коментари Харесай

Край Варна се готви голямо празненство за Трифон Зарезан

Община Бяла се приготвя трескаво за един от най-очакваните празници в календара - Трифон Зарезан. Специалната стратегия за този празничен ден дава обещание трогателен празник за жителите и гостите на града.

Денят ще стартира с тържествено шествие до лозовите масиви, водено от носителя на купата " Цар на лозята “ и иконата на Свети Трифон Зарезан. Шествието от площад " Европа “ ще стартира в 10:00 часа и ще премине градските улици, като приключи при лозята на северния вход на града. Там локалният духовник ще извърши водосвет и ритуално зарязване на лозята, символизирайки благослов за богата годишна продукция и обилие.

След обичайното шествие ще се състои награждаването на спечелилите от състезанието за " Най-добро домашно вино - годишна продукция 2023 ". Събитието ще се организира в залата за краткотрайни изложения на Общинския музей от 11:30 часа. Ще бъдат връчени заслужени самопризнания и награди на най-изключителните винари в община Бяла.

Събитията не завършват тук. Общинският музей ще предложи забавна галерия, отдадена на виното и традициите в Бяла. Посетителите ще имат опцията да се срещнат с историята на винопроизводството в района и да научат за най-значимите винарски обекти в града.

" Трифон Зарезан в Бяла е мотив за наслада за всички в нашата община. Бяла е винарски регион и точно по тази причина обкръжаваме огромно внимание на празника. Нещо повече, на 14 февруари – Денят на Свети Трифон Зарезан нашата гимназия има патронен празник. Ученици и учители се включват в шествието и по този начин имаме последователност на традициите ", споделя кметът на Община Бяла.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР