Община Бургас започна поставянето на контейнери за разделното събиране на

...
Община Бургас започна поставянето на контейнери за разделното събиране на
Коментари Харесай

В Бургас започна поставянето на контейнери за биоразградими отпадъци

Община Бургас стартира слагането на контейнери за разделното събиране на биоразградими боклуци. Първите към този момент са сложени в комплекс " Зорница ", идната седмица следва да бъде оборудван със специфичните съдове и комплекс " Изгрев ", оповестиха от общинския пресцентър. Оттам прибавиха, че поетапно ще бъдат обхванати всички комплекси и квартали в града.

Обслужването на съдовете през зимния интервал ще се прави през ден, а лятото всекидневно. Събраният боклук ще се извозва до анаеробната апаратура, а от самият развой на преправка се получава компост и биогаз, от който ще се създава топлинна и електрическа сила. 

До този миг в Бургас се събираха биоразградими боклуци от пазари, борси, огромни вериги хранителни магазини, като събраните количества се извозваха до компостиращата апаратура на хранилище " Братово ". Сега новите съдове са предопределени за всички обекти, които генерират биоразградими боклуци. Към тях спадат семействата, учебни заведения, детски градини, заведения за публично хранене, търговски обекти, хотели, лечебни заведения и други. 

В контейнерите, които са кафяви на цвят е възможно да се изхвърлят: вестници и други хартиени произведения, черупки от яйца, самун и месни артикули, пакетчета от чай, наслойка от кафе, стайни и култивиран цветя, млечни артикули, култивиран боклуци, останки от храна, останки от плодове и зеленчуци. В тях не би трябвало да се изхвърля стъкло, опаковъчни мрежи и ленти, стреч фолио, кабели, въжета, тел, инертни материали, пластмасови и железни опаковки.

За вярното и дейно потребление на кафявите съдове е належащо само да се разделят изброените типове боклуци от останалите. Това може да става у дома или на място при съдовете. Препоръчително е отпадъците да не се изхвърлят в найлонова торбичка, каквато е всеобщата процедура на семействата, обясниха от Общината. 

Кафявите съдове са брандирани със стикери с информация какво се изхвърля в тях. За община Бургас са обезпечени 6800 кофи от 120 литра и 1700 кофи от 240 литра.

Българска телеграфна агенция напомня, че анаеробната апаратура за преправка на разделно събрани биоразградими боклуци бе открита през ноември предходната година. Тя разполага с потенциал за преправка на 30 000 тона боклуци годишно.
 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР