Община Бургас стартира иновативна система за умно паркиране в централната

...
Община Бургас стартира иновативна система за умно паркиране в централната
Коментари Харесай

Умно паркиране пести нерви в Бургас

Община Бургас започва новаторска система за мъдро паркиране в централната градска част. Засега планът е пилотен и обгръща П-образната зона до постройката на Общината, която включва улиците „Конт Андрованти“, „Тракийска“ и „Фердинандова“.

На 30 паркоместа от синята зона в този регион към този момент са конфигурирани магнитни сензори в асфалта, които посредством датчици регистрират има ли паркиран автомобил на мястото. Информацията автоматизирано се изпраща към две електронни осведомителни табели, ситуирани на бул. „Христо Ботев“ до началото на ул. „Конт Андрованти“. По този метод водачите виждат дали и какъв брой свободни паркоместа има по тези улици и има ли смисъл да завиват.

Освен посредством табели на самия ъгъл на улица „Конт Андрованти“, свободните места за паркиране могат да се наблюдават и през особено направеното мобилно приложение за смарт телефони „City Card BG“. То дава опция в действително време да се преброят и проследят свободните и заетите места за паркиране в този сектор.

Целта на Община Бургас е посредством плана за интелигентен паркинг и мобилното приложение да се спести на водачите време, нерви и средства за гориво от така наречен паразитно паркиране – дълготрайно циркулиране на централни улици в търсене на паркомясто. От друга страна автоматизацията на паркирането ще докара до съкращаване на нездравословните излъчвания от колите в града и по-чист въздух.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР