Обществото ни се нуждае от промяна на управленския модел и

...
Обществото ни се нуждае от промяна на управленския модел и
Коментари Харесай

Радев сочи с конкретика къде е провалът в управлението на Борисов

Обществото ни се нуждае от смяна на управническия модел и излекуване на връзките сред жителите и страната.
Това е главният извод от траялото няколкомесечно публично разискване на плана за Национален стратегически документ на България, показан на три стадия от Стратегическият съвет към президента, оповестиха от " Дондуков " 2.

На базата на публично регистрираните тревожни трендове Стратегическият съвет обобщава, че Националната стратегия за развиване България 2020 не е осъществила задачите и целите си, което се дължи на метода на подготовката и реализацията на документа, свързани с дълбоки, систематични недостатъци на модела на ръководство на страната и на връзките сред страната и жителите. В плана се показва, че заложените от държавното управление цели за 2030 година наподобяват привлекателни, само че са със заложени нереалистични знаци на прогрес и няма по какъв начин да бъдат изпълнени при сегашния модел на политическо и управническо мислене и деяние, който е бил в основата на множеството отрицателни трендове през последните 10 години.
„ Политическото и властово статукво, т.е. наложеният и настойчиво защитаван недопустим метод на ръководство на страната, се трансформира в затруднение за дълготрайното развиване на страната ни. Затова реализацията на националната държавническа тактика допуска обезпечаване на предварителна причина - надълбоко реформиране на страната, най-много на модела, по който се получава и упражнява властта “, акцентира Стратегическият съвет.
„ Нужни са солидни гаранции, че всеки, който е получил власт от жителите, ще я упражнява по наложителни стандарти, ще се регистрира и ще носи действителна отговорност. В това отношение основни са функционалностите на правосъдната власт, само че и там се следят съществени проблеми, които са измежду главните аргументи за рецесията на държавността в България “, написа в плана на Национален стратегически документ. В същото време се регистрира, че опциите за практикуване на директна народна власт са на практика сведени до най-малко заради изкуствени нормативни ограничавания. Незабавно би трябвало да се отговори на упованията на българското общество за обезпечаване на почтени и свободни избори и ефикасен следизборен надзор. Органите, които би трябвало да наблюдават за недопускане и премахване на нарушаванията на изборните права на жителите, да бъдат заставени да ползват обединен стандарт и да прекратят прикриването на такива нарушавания. Същото важи за масираната партийно-политическа приложимост на администрацията за изборни цели.
Стратегическият съвет акцентира, че всяко управническо решение би трябвало да бъде поставяно на първо място на тест и аргументирано с това дали способства за развиването на човешкия и обществения капитал на нацията. „ Стратегическата задача на българската страна е да обезпечава в оптималната степен удобното образуване, развиване и реализация на човешкия капацитет “, написа в плана. За да се преодолеят отрицателните процеси в страната, са откроени няколко цели: поетапно закъснение и преодоляване на демографската криза; възстановяване на качеството на националния човешки капацитет (чрез повишение на образоваността, квалификацията, мотивацията за трудова реализация на българите); стабилно интелигентно икономическо развиване, учредено на просвета и нововъведения и на качествено усъвършенствана среда за бизнес и предприемачество, само че подчинено на ценностния приоритет на човешкото развиване и на модерни екологични стандарти .
 Стратегическият съвет към Радев предлага смяна на управническия модел Стратегическият съвет към Радев предлага смяна на управническия модел
Обществото ни се нуждае от смяна на управническия модел и излекуване на връзките сред жителите и страната. Това е главният из...
Стратегическият съвет акцентира, че с цел да не останат препоръчаните промени положителни пожелания, главната част от промените в модела на ръководство би трябвало да бъдат подкрепени с конституционни и законови промени, гарантиращи ефикасното използване на модела на основата на гореописаните правила. Нужни са солидни гаранции, че всеки, който е получил власт от жителите, ще я упражнява по наложителни стандарти, ще се регистрира и ще носи действителна отговорност.


По размер на държавните разноски за обучение сме предпоследни в Европейски Съюз (зад нас е Румъния). Влошава се качеството на образованието . В проучването Global Competitiveness Report 2017-2018 на Световния стопански конгрес, България е класирана на 83-то място в света (на 26-то място в ЕС) по индикатора качество на просветителната система. За последните 10 години страната утежнява представянето си с 19 позиции. Резултатите от проучването „ Програма за интернационална оценка на учениците “ PISA на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), извършено през 2018 година, демонстрират, че 47% от 15-годишните са функционално необразовани, а 44% са с незадоволително равнище на умения по математика. Резултатите във всички области се утежняват по отношение на предходното проучване от 2015 година
Всяко десето дете не е обхванато в (иначе задължителното) начално обучение през образователната 2017-2018 година Още по-нисък е обсегът на прогимназиалното и приблизително обучение (82.6%). Демографските промени и провежданите просветителни промени водят до закриването на над 1000 учебни заведения от началото на века, а броят на учениците за същия интервал спада с 1/3 (около 300 хил.) Значителен е дялът на прибързано напусналите обучение и образование, достигащ 12.7% през 2017 година (сравнено с 10.6% - приблизително за ЕС). Сред неподходящите трендове в областта на образованието е и застаряването на педагогическия състав - Организацията за икономическо сътрудничество и раз открива, че 47% от учителите в България са на възраст над 50 години и едвам 3% са под 30-годишни.
 Димитър Стоянов: Караянчева нарушава Конституцията или не я познава Димитър Стоянов: Караянчева нарушава Конституцията или не я познава
" Караянчева дала оценка за компетентността на президента и екипа му. Нека в този момент оценим компетентността на така наречен ръководител на Народно...
България е една от страните членки на Европейски Съюз с най-голям дял на младежите сред 15 и 24-годишна възраст, които не са ангажирани нито в обучение, нито в образование, нито в претовареност (т.нар. NEETs). Участието в учене през целия живот остава извънредно ниско и обгръща едвам 2.3% от лицата на възраст 25-64 години през 2017 година, съвсем пет пъти под междинната за Европейски Съюз стойност (10.9%).
През последните години междинната дълготрайност на живота в България следва общата за Европейски Съюз наклонност на повишаване и доближава 74.8 години през 2017 година, по отношение на 72.7 години през 2007 година, само че остава най-ниската в Европейски Съюз.
Страната е с най-висока смъртност в Европейски Съюз , при утежняване на индикатора през последните 10 години (през 2017 година коефициентът на смъртност доближава 15.5‰ съпоставено с 10.3‰ приблизително за ЕС). Детската смъртност остава висока (6.4‰ през 2017 година по отношение на 3.6‰ приблизително за ЕС), макар устойчивата наклонност на спад през последните години, като продължава да е изключително висока в районите с компактни етнически малцинства.
По данни на Европейска комисия, разноските за опазване на здравето в страната възлизат на 8.2% от Брутният вътрешен продукт, изоставайки доста от междинните за Европейски Съюз 9.9% от Брутният вътрешен продукт, а съпоставени на глава от популацията дефинират на страната 26-то място в Европейски Съюз. Около половината (51%) идват от обществени източници, което е вторият най-нисък дял в Европейски Съюз след Кипър. Преките заплащания на потребителите съставляват 48% от разноските за опазване на здравето (в съпоставяне със приблизително 15% в ЕС).
бедността продължава да нараства, в това отношение страната ни обичайно е в челото на всички европейски ранглисти
 Цвета Караянчева: Датата за избори не е удачна за католическата, еврейската и арменската общности Цвета Караянчева: Датата за избори не е удачна за католическата, еврейската и арменската общности
„ Нямаме никакви искания, като партия. Това е право на президента да уточни датата. Датата първо беше 28-ми март, неизвестно за какво...
 Относителният дял на децата, които живеят в материални и обществени ограничения (44,1% през 2017 г.) е съвсем три пъти по-висок от междинния за Европейски Съюз (15.3%). Възрастните хора са друга огромна група, наранена от бедността - съвсем половината от популацията в надтрудоспособна възраст е в риск от беднотия или обществено изключване през 2017 година, а малко над 1/3 от тях изпитват тежки материални ограничения.
Неравенството в разпределението на приходите е най-високото в Европейски Съюз и се усилва непрестанно в последните години. Резултатите от напъните за възстановяване на бизнес средата изостават по отношение на тези в сравнимите стопански системи, вследствие на което България губи позиции в световен проект.
България се подрежда на последно място в Европейски Съюз и по индикаторите за надзор над корупцията и господство на правото през 2017 година , индикатор за забележителна институционална неефективност.
Проблемите, свързани с публичните поръчки, са хронични . Почти 2/3 от публичните поръчки в страната се разпореждат основно въз основа на критерия на най-ниската цена, което в последна сметка се отразява на качеството на обществените услуги. Прозрачността на възлагане понижава доста през последните години, като през 2018 година всяка четвърта социална поръчка е предоставена без авансово издание, до момента в който междинното равнище на директно възлагане в Европейски Съюз е 4%.
През 2017 година България е с най-ресурсоемката стопанска система в Европейски Съюз, изразходвайки 6.5 пъти повече първични материали за произвеждане на единица Брутният вътрешен продукт от междинния суровинен разход в Европейски Съюз . Използваните индустриални технологии в страната генерират 420 кг. боклуци за производството на 1 000 евро, съпоставено с едвам 66 кг. приблизително за Европейски Съюз.
 Правителството дава пари на наводнените общини (ВИДЕО) Правителството дава пари на наводнените общини (ВИДЕО)
Министър-председателят Бойко Борисов написа в профила си във Facebook с какъв брой държавното управление ще подкрепи потърпевшите от наводненията...
Населението на страната продължава да понижава и към края на 2019 година за пръв път в следвоенната история спадна под 7 млн. души, регистрирайки към 7% кумулативен спад за последния десетгодишен интервал.
Политическото и властово статукво, т.е. наложеният и настойчиво защитаван недопустим метод на ръководство на страната, се трансформира в затруднение за дълготрайното развиване на страната ни. Затова реализацията на националната държавническа тактика допуска обезпечаване на предварителна причина - надълбоко реформиране на страната, най-много на модела, по който се получава и упражнява властта.
Човекът е на последно, а не „ преди всичко ” за страната и тези, които я ръководят . Политиката и държавното ръководство са дехуманизирани. Това се усеща безпогрешно от болшинството от българите и води до отчуждение, възприятие за обърканост и съмнение в институциите.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР