Общественият посредник на Община Бургас Тодор Стамболиев е изпратил писмо

...
Общественият посредник на Община Бургас Тодор Стамболиев е изпратил писмо
Коментари Харесай

Заради множество сигнали за тормоз от шумни мотоциклетисти: Общественият посредник на Бургас с писмо до полицейски началници

Общественият медиатор на Община Бургас Тодор Стамболиев е изпратил писмо до шефа на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи и началника бранш „ Пътна полиция “ по отношение на издевателството от шума ит мотоциклетисти в късните часове на денонощието. Сигналите от жители по сходни случаи не са спирали през целия летен сезон. Той е призовал за задълбочена инспекция и надзор. Ето какво гласи и текста на цялото писмо:

„ На вниманието на Директора на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи Бургас – ст. комисар Павлов и шеф бранш „ Пътна полиция “ Бургас – гл. контрольор Николов!

Уважаеми господин Павлов,

Уважаеми господин Николов,

Множество сигнали още от началото на месец юни бяха подавани от наши съграждани, живущи наоколо до главните пътни артерии с добра пътна настилка и без спирания на пътното платно. Такива са пътните сектори по бул. „ Стефан Стамболов “ до ново построената зала „ Арена “ в к/с “Изгрев “, както и в сектора от постройката на новата поща до светофарната уредба на ТОХ „ Проф. доктор Асен Златарев “, бул. “Демокрация “ в к/с “Лазур “, ул. „ Цар Симеон “ I, бул. „ проф. Яким Якимов “, ул. “Транспортна “ и други

Голяма част от хората, живущи в ЦГЧ и наоколо до посочените пътни сектори знаят и съвсем всекидневно в късните часове на деня стават очевидци на кошмарните гонки и каскадьорски осъществявания от дузина мотоциклетисти. Зная, че Областна Дирекция на Министерство на вътрешните работи са известени и евентуално се работи по всеки съответен случай.

Вероятно има известна компликация при определяне на нарушителите, крият си номерата, мобилни са и е мъчно да бъдат спрени, да бъдат открити нарушителите и да бъдат глобени. НО! Сигналите за звук от моторни транспортни средства, по-специално от мотоциклети не стопират.

Законът за отбрана от шума в околната среда, в член 19 показва, че: „ Министърът на вътрешните работи или избрани от него длъжностни лица реализират надзор върху пътните транспортни средства, движещи се по пътищата, отворени за публично прилагане, във връзка с предавания от тях звук в околната среда в сходство със Закона за придвижването по пътищата и подзаконовите нормативни актове по използването му “. Освен контролът над скоростта, чието надвишаване води до административно наказване “глоба “, а в избрани случаи дори и до лишаване на удостоверение за ръководство на МПС, според нормата на чл.171 от Закона за придвижване по пътищата, органите на Министерство на вътрешните работи имат право да ползват и насилствена административна мярка, каквато е краткотрайно прекъсване от придвижване на пътно транспортно средство, когато шумът възпроизвеждан от него е над откритите правила или структурата му е променена без съответното позволение, както и когато моторното транспортно средство е със снети шумозаглушители – до премахване на неизправността.

Тази инспекция е напълно в компетенциите на Министерство на вътрешните работи!

В тази връзка апелирам да бъдат подхванати съответните законови ограничения и сбъднат засилен надзор и инспекция на техническото положение на МПС от този тип.

Предварително благодаря за съдействието! “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР