Общественикът Емил Соколов написа критичен коментар в социалната мрежа Facebook,

...
Общественикът Емил Соколов написа критичен коментар в социалната мрежа Facebook,
Коментари Харесай

Емил Соколов: В Украйна се води не просто война, а сблъсък на цивилизации

Общественикът Емил Соколов написа сериозен коментар в обществената мрежа Фейсбук, в който изрично осъди позицията на избрани народни представители, които смятат, че България не е задоволително огромна и могъща страна, с цел да оказва помощ на Украйна . Публикуваме разбора му без редакторска интервенция:

„ От трибуната на Народното събрание се лее тежък плач по какъв начин дребна и изстрадала България не може да оказва помощ на Украйна, тъй като не може да се погрижи даже за себе си.

Това е теза на хора, които настояват, че са патриоти. Бият се в гърдите, че желаят мощна и могъща България. Добре, но по какъв начин ще стане, в случай че всякога, когато би трябвало да изразим твърда позиция, се навеждаме и обясняваме какъв брой сме незначителни. Това ли е националното самочувствие на самообявилите се за патриоти и родолюбци?

Не можем, дребни сме, слаби сме, би трябвало да кротуваме. Това с изключение на всесилен когнитивен дисонанс е и срамно. Във вътрешната политика бием тъпана за това какъв брой антична страна сме, България на три морета и така нататък, само че стане ли въпрос да се чуе гласът ни – а, не, не, ще си траем.

Ако някой не е схванал, в Украйна се води не просто война, а конфликт на цивилизации. Азиатската варварщина на режима на Путин води война с Европейска Украйна.

България е европейска страна и като такава е най-логично да осъдим агресора и да подкрепим жертвата. Това е патриотичното. България не е дребна и незначителна страна, обречена да седи в ъгъла и да следи пасивно събитията.

България в никакъв случай не е била и няма да бъде такава страна. Ако някой си мисли, че сходен презрян рев е национализъм, то съществено се е объркал. Това е тъкмо противоположното на патриотизма. Да смяташ страната си за толкоз незначителна, че да обясняваш по какъв начин, до момента в който в Европа се води война, би трябвало да се наведем и да изчакаме бурята да отмине.

Ако не беше тъжно, можеше и да е смешно. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР