Общата стачка на учителите в Румъния може да отложи националното

...
Общата стачка на учителите в Румъния може да отложи националното
Коментари Харесай

Стачката на учителите в Румъния може да отложи матурите

Общата стачка на учителите в Румъния може да отсрочи националното външно оценяване на учениците. Предупреждението пристигна от ръководителя на Федерацията на синдикатите в образованието Мариус Нистор и от шефа на колежа “Йон Лука Караджале ” в Букурещ.

„ Като виждам какъв е развоят на събитията, се приготвям за вид, в който освен матурата, само че и националното оценяване с поправителните изпити, оценяванията във втори, четвърти, шести клас, ще се забави. Ще се случи, в случай че не се спогодят до 12 юни “, разяснява шефът на образователното заведение Андрейя Бодя пред Диджи24.

Засега общата стачка бави оценяването от шести клас. То би трябвало да се организира във вторник и сряда (30 и 31 май), само че може да бъде отсрочено още веднъж.

„ Беше пандемия и за разлика от другите страни, които анулираха всички изпити, в Румъния изпитите се организираха. В момента приказваме за отсрочване, тъй като сме в тази невиждана протестна акция и молим децата и родителите да ни схванат и да ни поддържат ”, разяснява пред Диджи24 Мариус Нистор - ръководител на Федерацията на синдикатите в образованието " Спиру Харет ".

Синдикатите настояват, че предложенията на държавното управление са незадоволителни и че ръководещите не осъзнават мащаба на недоволството на национално равнище в системата на предуниверситетското обучение. “Мисля, че не са си представяли, че може да стигне до тук. Те не допускаха, че може да има толкоз единение и взаимност, че можем да бъдем подкрепени и от родители ”, съобщи Мариус Нистор. Той предизвести, че във вторник следва едно от най-големите протестни шествия, на което се чакат над 20 000 учители от Букурещ и страната.

В 14:00 ч. през днешния ден представители на синдикатите от образованието са поканени в Министерството на труда за следващ кръг договаряния по отношение на заплатите на учителите, съобщи Българска телеграфна агенция.

В неделя представителят на държавното управление Дан Карбунару разгласи, че то е подготвило незабавна разпоредба, която ще обезпечи нараствания на приходите на преподавателския, помощния и непедагогическия личен състав. Това е бюджетно изпитание, което надвишава сумата от 700 милиона леи - 410 милиона леи европейски пари от “Програмата за обучение и претовареност ” за 2021-2027 и 313 милиона леи от националния бюджет.

Междувременно Националният съвет на студентите излезе с отворено писмо до премиера Николае Чука и министъра на образованието Лиджия Дека и изиска основаването на незабавна процедура за записване на възпитаници за матурата след 12 клас. “Единственият метод да се върнем към нормалността и към първичния календар на националните изпити е действителното присъединяване на румънското държавно управление във възобновяване на салдото в просветителния бранш ", споделят представителите на студентите. Те упорстват и за ексклузивен ред за записване на учениците за матура.

На този декор над 3000 учители излязоха на митинг в Яш. Те развяваха плакати с надпис „ Прекрасен свят, в този момент или в никакъв случай “, „ Искаме почитание “, " Винаги жертви, в никакъв случай почитание ".

„ През 2000 година стачкувахме пет седмици. Румъния беше в доста по-лоша икономическа обстановка, в сравнение с в този момент. Но все пак тогавашният министър председател откри запаси да усили заплатите с 80 %. Сега за какво не се намират? Каква е повода да няма пари? За страдание това е нашата орис. Трябва да я променим. Всичко има граници ", съобщи по време на митинга Лавиниу Лакуста - водачът на Съюза на свободните синдикати от предуниверситетското обучение в Яш, представен от Аджерпрес.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР