Общата смъртност в страната е започнала да нараства спрямо предходната

...
Общата смъртност в страната е започнала да нараства спрямо предходната
Коментари Харесай

НСИ очаква рекордна смъртност през 2020-а


Общата смъртност в страната е почнала да нараства по отношение на миналата година още от края на юни. Оттогава се покачва изменчиво, а от няколко седмици – от 40-та седмица насам има внезапно повишаване на общата смъртност. Това заяви пред БНР Магдалена Костова, оглавяваща Дирекция „ Демографска и обществена статистика “ в Националния статистически институт (НСИ).

„ За да достигнем през 46-та седмица 3800 случая на умряли лица в страната, което е невиждано число за последните пет години “, изясни Костова в предаването „ Хоризонт до обед “.

Коефициентите са по-добър метод за премерване на явленията по отношение на безспорните бройки, посочи тя. През въпросната 46-та седмица този коефициент е бил 30 на хиляда, или 30 умряли на всеки хиляда души. За съпоставяне общият коефициент на смъртност за 2019 година е бил 15.5 промила.

Очаква се цената да се увеличи до края на годината.

„ За 2020 година нашите прогнози са, че ще има сред 120 и 125 хиляди умряли лица в страната. Миналата година са били 108 хиляди. “

Все още Национален статистически институт не разполага с систематизирани данни за аргументите за смъртността. Процесът на отчитане е комплициран и остарял, минава през хартиено шифроване на известията за гибел от РЗИ, които в този момент са много натоварени, по тази причина данните ще бъдат ясни едвам следващата година, уточни Магдалена Костова.

„ Тогава ще може да се направи разбор за това тъкмо от какво са умрели тези лица през годината. “

През последните 10 години броят на умрелите лица се движи сред 105 000 и 108 000 годишно, посочи Магдалена Костова.

Смъртността в България е висока. Сред аргументите са застаряващото население, дребното раждания, емиграцията, която в допълнение унищожава възрастовата конструкция на страната, означи Костова.

По предварителни данни раждаемостта и тази година ще бъде по-ниска от миналата година, т.е. ще се впише в картината от последните години.

„ По-малко бебета ще се родят. Не мога да дефинира дали повода е в това, че имаше пандемия или аргументите не престават да бъдат тези, които са в последните 10 години – хората желаят по-добри условия на живот, на работа, възнаграждение, детска грижа, обучение – всички тези неща, които ги карат да имат повече деца “, разяснява Магдалена Костова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР