Общата смъртност и смъртността от COVID-19 сега е с около

...
Общата смъртност и смъртността от COVID-19 сега е с около
Коментари Харесай

Стойчо Кацаров: Ваксинацията свали с 1/3 смъртността спрямо предишните вълни

Общата смъртност и смъртността от COVID-19 в този момент е с към една трета по-ниска от предходните талази и главната причина за това евентуално е 20 на 100 имунизирани хора, както и броят на преболедувалите.

Това съобщи служебният здравен министър доктор Стойчо Кацаров на взаимен брифинг със зам.-министъра Александър Златанов, шефа на НЦЗПБ проф. Ива Христова и проф. Мира Кожухарова, консултант на здравния министър.

" Виждам, че някои хора са се напрегнали - някои политически, някои стопански, други професионално, и се популяризират много погрешни изказвания и погрешни заключения за обстановката ", съобщи при започване на брифинга здравният министър.

При първата вълна - през март-септември 2020 година, случаите на коронавирусната зараза бяха малко, а общо са умряли 7920 души, сподели съветникът на министъра проф. Мира Кожухарова.

Във втората вълна 8459 са умрелите от инфекцията. Третата вълна стартира на 14 август тази година, като през първите 9 седмици от нея са умряли 3364, уточни още тя.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

В районните здравни инспекции са обезпечени задоволително на брой бързи антигенни проби, които се дават на Коронавирус зоните, сподели заместник-министър Александър Златанов.

Златанов уточни още, че броят на леглата, предопределени за лекуване на коронавирусната зараза, в това число и за интензивно лекуване, все още са задоволителни. По думите му обаче в Търговище са заети повече кревати - над 30 на 100 от общия брой за региона.



Същите са индикаторите и за областите Габрово и Шумен, добави той. Златанов уточни, че в областите Враца и Плевен имат надлежно 9 на 100 и 8 на 100 претовареност на плануваните за лекуване на COVID-19 кревати. Има инструкции при потребност в лечебните заведения да се разкриват кревати, сподели още Златанов.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Прави се разбор на смъртността във всички лечебни заведения, акцентира министър Кацаров. Там, където равнището е нараснало, желаеме да се направи разбор на протоколите и методите, по които се лекуват болните, добави той.

Няма място нито за безпорядък, нито за суматоха. Системата е добре проведена и добре готова, акцентира Кацаров.

Проф. Ива Христова показа относителен разбор на заболеваемостта у нас по отношение на други страни.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

В прилежаща Сърбия все още заболелите са в пъти повече, спрямо България. С други страни, индикаторите са сходни, да вземем за пример с Турция, заболеваемостта у нас е малко по-ниска. В Албания заболеваемостта е малко по-ниска. По отношение на Гърция, обстановката е сходна на тази с Албания. В Румъния заболеваемостта е в пъти по-висока, изясни тя.

От секвенирането на 100% сега излиза делта разновидността, само че се наблюдават и неговите 38 подварианти, добави проф. Христова. " Към момента този вид е залял света поради своята трансмисивност. "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР