Общата годишна сума, която може да бъде преразпределена и пренасочена

...
Общата годишна сума, която може да бъде преразпределена и пренасочена
Коментари Харесай

Екип от експерти на Възраждане направи анализ на държавния бюджет и според него пари в държавата има, но не се изразходват правилно.

Общата годишна сума, която може да бъде преразпределена и пренасочена към по-ефективно потребление, по предварителна оценка е сред 7 и 10 милиарда лв. годишно. Обобщените данни демонстрират, че неефективността на изразходваните средства в бюджета е в три съществени направления:
Раздути разноски за заплати на държавни чиновници (3 милиарда лв. на година)Корупционни практики (между 3 и 6 милиарда лв. на година)Други, относително дребни разноски (1 милиарда лв. на година)
 

По обясними аргументи, във връзка с корупционните практики и загубите от тях за бюджета е много мъчно да се направи точна оценка. Различни интернационалните отчети сочат до 30% корупция, което би означавало до 9 милиарда лева загуби за бюджета. Екипът на Възраждане е по-консервативен в оценката си и базирайки се на раздробена обществена информация, прави оценка евентуалните корупционни загуби на сума сред 3 и 6 милиарда лв.. В бюджета годишно се залагат към 2,5 млрд лв. за финансови разноски, които са една от опциите за корупция в съществени размери. Изпълнителната власт дружно с общините, които се дофинансират от централния бюджет (4 милиарда лева на година), доближават общ бюджет от 10 милиарда лв. на година. Бюджетът на здравната каса, осигурителните фондове и обществените действия надвишават 10 милиарда лв.. Ако съберем бюджетът на изброените звена, то можем да създадем обосновано съмнение, че корупционни практики се упражняват върху най-малко 25-30 милиарда лв.. Неизвестното в тази ситуация е какъв брой тъкмо % е корупцията, само че в случай че приемем, че на това световно равнище тя се свежда до 10-20%, то загубите за бюджета са сред 3 и 6 милиарда лв., с ангажимента, че може и да са много повече. Възраждане обаче не желае да гради финансови планове учредени на догатки, по тази причина за задачите на финансовия разбор се стопираме на най-консервативния вид от 3 милиарда лв. на година, изтичащи в корупционни схеми.

 

По отношение на останалите дребни разноски, където оценката демонстрира към 1 милиарда лева на година неефективно изразходвани средства, то тук приказваме не толкоз за корупция, а за ненужни или неособено належащи разноски, свързани със относително дребни планове от по няколко милиона. Това може да са инфраструктурни планове без особена добавена стойност, които се вършат на парче, с цел да се усвои избрана сума. Тези планове постоянно са и корупционни, само че тук преглеждаме онази част от средствата, която в действителност е отишла по предопределение, само че просто е ненужна. Такива са огромна част от плановете по европейски стратегии. Поради големия им размер и бройка няма да ги преглеждаме тук, само че можем да кажем, че 1 милиарда лв. на година е консервативна сума, като се има поради, че фондовете по стратегии на Европейски Съюз за 7-годишен интервал се падат приблизително на година по към 3 милиарда лв..

„ Най-важно е да върнем реда и законността в страната и да въведем закон, посредством който хората, които имат достъп до държавнически постове и позиции да носят персонална отговорност – имуществена и наказателна даже. Експертите на Възраждане изготвиха законопроект за смяна в правосъдната система, посредством който ще се отстрани „ политическия чадър “ и ограбвалите страната ни ще могат да бъдат подведени под отговорност и изправени пред обективен правосъден развой. Най-сериозният проблем в правосъдната система сега е окупирането на прокуратурата от предходния режим. Екип от адвокати на Възраждане изготви законопроект за смяна на редица закони, тъй че да се уреди бърз и безболезен механизъм за премахване на основния прокурор в границите на 3 месеца. Следваща стъпка би била закон за повече бистрота, изключително по основни каузи, в това число лъчение на такива непосредствено в електронен формат. Приоритет ще бъдат и законодателни промени, които да разрешат увеличение на потенциала на всички звена на правосъдната система, тъй че да се форсира процесът на правосъдие “, разяснява доктор Костадинов, претендент за президент на Възраждане на среща с жители.

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!

* публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР