Общата дължина на пътищата от републиканската пътна мрежа на България

...
Общата дължина на пътищата от републиканската пътна мрежа на България
Коментари Харесай

Магистралите на смъртта: На всеки 59 км магистрала загива един човек средно годишно

Общата дължина на пътищата от републиканската пътна мрежа на България към 18 октомври 2022 година е 19 907 км, от които 846 км автомагистрали. През 2022 година е осъществен настоящ ремонт на 230 км при планувани 3000 км според огромната стратегия за настоящ ремонт на РПМ от Агенция пътна инфраструктура.

Съгласно член 8, алинея 2 от Закона за пътищата републиканските пътища са изключителна държавна благосъстоятелност. Съгласно член 19 от същия закон Агенция „ Пътна инфраструктура “ има задължението да ръководи републиканските пътища, което с изключение на събиране на винетни и тол такси включва и оперативно обмисляне на построяването – планиране и строителство, и поддържането на пътищата. От получен отговор по ЗДОИ на 14.12. 2022 година излиза наяве, че АПИ е показало тотална занемареност, като е дала отговор, че 2022 година е направила главен ремонт на едвам 7 км. път в Смолянска област и е ремонтирала един селскостопански надлез в Бургаска област.

Тук е редно да поясним, че заложената огромна стратегия за ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа при започване на годината АПИ съобщи планова подготвеност за главен ремонт на над 230 км пътища. От оповестената на уеб страницата на АПИ излиза наяве, че се планува настоящ ремонт на към 1300 км пътища, а за над 1200 км се планува довеждане докрай на ремонтните действия, почнали през предходната 2021 година. При оповестяване на програмата при започване на 2022 година АПИ съобщи още, че създава механически планове за ремонт на към 660 км, както и, че ще бъдат оповестени процедурите за възлагане проектирането при ремонта на над 2600 км пътища.

Бюджетът на АПИ за 2022 година е 2,5 милиарда лева и е с три пъти по-висока стойност по отношение на миналата 2021 година. За осъществените поправки през 2022 година са разплатени 59,6 милиона лв., което е видно от предоставения отговор по ЗДОИ.
От предоставените данни излиза наяве, че АПИ е показала незаконна занемареност
Това евентуално е и една от главните аргументи за изгубени човешки животи по републиканските ни пътища! От оповестените задачи на излиза наяве, че Агенцията е заплатила големи средства за косене на тревни площи, които в случай че бяха третирани с Рандъп, щяха да спестят милиони левове на данъкоплатците, а резултатът щеше да е забележим, само че очевидно посредством безотговорно косене добре се печели?

Бърза информация и инспекция на отговорите предоставяни от АПИ за парламентарен надзор, сподели, че пред депутатите се регистрират за ремонтирани пътища, които липсват в отговора по ЗДОИ.

Експерти на ИПБ направиха ревизия по отношение на положението на автомагистралите в България към 15 декември 2022 година. Констатирано е, че неотложно би трябвало да се обезопасят над 350 км автомагистрали заради висок риск от настъпване на тежки ПТП. Ограничителните системи за пътищата са повредени на 415 места вследствие ПТП. Около 80% от положената маркировка не дава отговор на минималните условия за светлоотразителност през тъмната част на денонощието. Приблизително 250 км от отводнителните уреди се нуждаят от възобновяване, рехабилитация и разчистване. Констатирано е на 31 места погрешно сложени знаци, на 18 места не е отстранена краткотрайната организация за придвижване. Необходимо е било осъществяването на настоящ ремонт на пътната настилка на 480 км.
За интервала 2020-2022 година на автомагистралите в България са починали 150 души вследствие ПТП
В тази статистика не са включени 45 души македонски жители починали на Автомагистрала Струма. Това прави приблизително по 50 индивида годишно при 846 км обща дължина на Автомагистрала или приблизително на 17 км автомагистрала имаме по един умрял. За съпоставяне в Австрия има 1720 км. автомагистрали, а за интервала 2020-2022 година починалите са 88 души или приблизително на година умират по 29,3 души. Съотносимо към километрите автомагистрали това значи че на 59 км автомагистрала умира един човек приблизително годишно. Риска да загинеш на автомагистрала в България е 3,5 пъти по-голям от колкото в Европейски Съюз.

Изводът е, че има директна взаимозависимост от поддръжката на автомагистралите и пътнотранспортния травматизъм по тях. Налице е безконтролно държание от страна на длъжностните лица в АПИ. Системно не е упражняван надзор от страна на Министерски съвет върху плануваните и изразходвани средства за настоящ и главен ремонт на републиканската пътна мрежа. Небрежното отношение на длъжностните лица по отношение на стопанисването на поверената им пътна инфраструктура може да се квалифицират като занемареност според Наказателен кодекс.

Източник: Институт за пътна безопасност
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР