Обща тема на дискусиите между председателя на Европейската комисия (ЕК)

...
Обща тема на дискусиите между председателя на Европейската комисия (ЕК)
Коментари Харесай

ЕК към Западните Балкани: Вие извършвате реформи, ние инвестираме в икономиките ви

Обща тематика на полемиките сред ръководителя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен и водачите на страните от Западните Балкани по време на обиколката й в района тази седмица беше, че промените на страните, които се стремят към участие в Европейски Съюз, ще бъдат възнаградени под формата на вложения от блока.


Обиколката на фон дер Лайен в Западните Балкани се състоя единствено две седмици след срещата на върха на Берлинския развой в албанската столица Тирана на 17 октомври, на която тя показа Плана за нов напредък за Западните Балкани - самодейност на стойност 6 милиарда евро, която има за цел да форсира икономическата интеграция на района.

Планът, който включва 2 милиарда евро безплатни средства и 4 милиарда евро заеми, е ориентиран към усилване на икономическите връзки в района, преди да се пристъпи към политическа интеграция.

По този метод Западните Балкани ще получат разнообразни привилегии, в това число независимост на търговията със артикули и услуги и присъединяване в браншове като превоза, енергийните мрежи и цифровите технологии.

Въпреки това, както неколкократно акцентира фон дер Лайен, до момента в който посещаваше пет от шестте столици тази седмица, отпущането на тази финансова помощ зависи от реализирането на фундаментални промени от страна на страните получателки.

При визитата си в Черна гора на 31 октомври фон дер Лайен означи, че Европейски Съюз към този момент е употребявал " правилото на вложенията и промените " в границите на Европейския съюз с програмата Next GenerationEU.

" Работи отлично. Затова желаеме да използван същия принцип в нашите страни от Западните Балкани: вложенията идват с промени ", сподели ръководителят на Европейска комисия.

" Ако вие извършите промените, ние ще дойдем с вложения ", добави тя на конференция дружно с президента Александър Вучич в Белград същия ден.

Много от образците за нужните промени включват възстановяване на бизнес климата, продължение на екологичния преход и цифровизацията. В Белград обаче тя дефинира и разговора сред Сърбия и Косово с посредничеството на Европейски Съюз като " единствения път напред " и " добър метод да влезем в Плана за напредък ".

Финансови тласъци

По време на визитата ще бъдат предоставени спомагателни детайлности за Новия проект за напредък, учреден на четири стълба.

Първият дирек включва вложения на Европейски Съюз за Западните Балкани в седем основни бранша на европейския обединен пазар.

Третият детайл е нуждата от промени, откакто бъде отворен единният пазар и бъде основан общият районен пазар на Западните Балкани, с цел да се основат обективни и равни условия на конкуренция.

Четвъртият дирек е поддръжката, която Европейски Съюз ще даде, с цел да помогне на Западните Балкани да извършат тези промени.

Вторият включва отваряне на границите на страните от Западните Балкани със прилежащите страни и основаване на общ районен пазар.

Фон дер Лайен показа и някои от финансовите изгоди, които районът към този момент е получил, да вземем за пример посредством капиталовия проект за Западните Балкани на стойност 30 милиарда евро.

Сред плановете, които са се възползвали от финансирането, са вятърният парк в Костолац, междусистемната газова връзка Сърбия-България, железопътният кулоар 10. В Прищина Европейската комисия означи помощта в размер на 75 млн. евро, предоставена по време на " огромната и тежка енергийна рецесия " в предишното.

Сложни промени

Но до момента в който фон дер Лайен държеше моркова на вложенията, тя също по този начин акцентира нуждата от промени, с цел да могат страните от района да се възползват от тях. Необходимите промени и тяхната политическа трудност са доста разнообразни в обособените страни.

Черна гора, която сега е най-напредналата от кандидатките за участие и има очаквания да се причисли към Европейски Съюз до края на това десетилетие, би трябвало да засилва промените си, които дълго време бяха в застой в изискванията на политическа неустойчивост и крах до момента. Сега страната сформира ново държавно управление след парламентарните избори през юни. Новото държавно управление на министър-председателя Милойко Спаич беше утвърдено от Народното събрание по-малко от два часа преди срещата му с фон дер Лайен на 31 октомври.

В Босна фон дер Лайен похвали напредъка на настоящето държавно управление през първата година от мандата му, само че акцентира, че Европейски Съюз " не може да одобри оттегляне от общите ни полезности или разделяне в която и да е част на БиХ "..

Това, което се изисква в този момент, е " съдбоносен прогрес " по 14-те основни целта, избрани при даването на Босна на статут на кандидатка. Те са ориентирани към подсилване на върховенството на закона, битката с корупцията и проведената престъпност, ръководството на миграцията и главните права.

Предизвикателство има и пред Северна Македония. От Скопие се желае да промени конституцията, с цел да включи в нея етническите българи - искане, отправено от членката на Европейски Съюз България.

Това е политически мъчно, не на последно място тъй като страната към този момент предприе стъпка за смяна на името си, с цел да убеди Гърция да деблокира процеса на участие в Европейски Съюз. Сега, в случай че желае да напредне в договарянията за присъединение, държавното управление в Скопие би трябвало да убеди депутатите от опозицията да поддържат конституционните промени, с цел да реализира нужното болшинство от две трети в Народното събрание.

Необходима е нормализация

Сърбия и Косово би трябвало да преодолеят още по-трудно затруднение при нормализирането на връзките си.

Двете страни бяха покрай съглашение по-рано тази година, само че то не беше подписано и от този момент връзките се утежниха през лятото, когато в Северно Косово имаше поредност от произшествия с принуждение.

Високопоставени чиновници от институциите на Европейски Съюз и авторитетни страни членки направиха всичко допустимо, с цел да намерят решение и да съберат двете страни на масата за договаряния.

На 27 октомври водачите на Германия, Франция, Италия и висши чиновници на Европейски Съюз взаимно приканиха Сърбия да предприеме обилни стъпки за фактическото признание на Косово. Освен това те приканиха Прищина да напредне със основаването на Асоциацията на сръбските общини (АСО) в Северно Косово. Това обръщение беше повторено от фон дер Лайен по време на визитите ѝ в столиците на двете страни.

Фокус върху разширението

В по-положителен проект фон дер Лайен увери политиците от Западните Балкани, че Европейски Съюз към момента е концентриран върху разширението.

" В момента в целия Европейски съюз и в страните, които желаят да се причислят към него, има същински подтик за процеса на разширение. Затова е значимо да използваме този миг ", сподели тя по време на първата част от обиколката си в Скопие.

" По принцип първото обръщение е: Разширяването е преди всичко в дневния ред на Европейския съюз. Сега е време на световни разтърсвания, по тази причина би трябвало да укрепим единството и сигурността на нашия континент. А разширението е методът да създадем това ", съобщи от Белград главата на Европейска комисия.

Посещението на ръководителя на Европейската комисия се състоя малко преди публикуването на последния набор от отчети на Комисията за напредъка в разширението, обхващащ страните кандидатки от Западните Балкани и по-широкия район, който би трябвало да бъде оповестен при започване на ноември./БГНЕС

-------------------------------

Витхон Нина, „ Албениън пост “

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР