Обща европейска отбрана е необходима на Европейския съюз, ако ЕС

...
Обща европейска отбрана е необходима на Европейския съюз, ако ЕС
Коментари Харесай

Националната сигурност - през обща европейска отбрана до хората на първо място

Обща европейска защита е нужна на Европейския съюз, в случай че Европейски Съюз желае да играе водеща роля в интернационалните връзки. Това съобщи военният министър Красимир Каракачанов по време на конференцията “Заедно в сигурността”.
Според Каракачанов за общата европейска защита сякаш към момента се приказва прекалено много на доктрина. Тя обаче е и български интерес, тъй като сме външна граница на Европейски Съюз, добави министърът.
Все още няма консенсус кой е казусът на Европейски Съюз - Русия ли, радикалният тероризъм ли, проникналите джихадисти ли, запита Каракачанов. Ние имаме директен интерес от обща европейска защита, тъй като имаме да решаваме задания в Черноморския басейн, приказваме за приобщаване на Западните Балкани към НАТО и Европейски Съюз, а Балканският район е изключително значим за Европа. Правителството би трябвало да има дейна политика, да се употребяват положителните ни връзки с нашите съседи, с Русия. Истината е, че концепцията за обща европейска защита мощно ни визира, процесите вървят редом и България би трябвало да оказва помощ, само че и да си решаваме личните проблеми, с цел да не разчитаме някой различен да ни ги взема решение, сподели още министърът.
Същевременно Каракачанов настоя, че мотивацията на българските военни е по-ниска и поради заплатите. Възниква и въпросът - рационализация със закупуване на нова техника ли да вършим или да ремонтираме остарялата техника, запита той. С три-четири плана няма да изпълним нужното. Необходимо е да се модернизират фрегатите, да се ремонтират и самолетите, които имат още капацитет, а и други неотложни потребности имаме в защитата, разясни Каракачанов.
Интересно изявление на конференцията направи и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. По думите ѝ преди всичко е желанието „ да няма война “ и България да не бъде употребена за плацдарм за военни дейности. За водача на Българска социалистическа партия преди всичко във връзка с националната сигурност са хората, а по-късно е техниката. Ако няма стимулирани военни и фрагменти, човешки запас, кой ще работи с тази техника, е тезата на аленият ръководител. Корнелия Нинова счита също, че нормативната база у нас е остаряла - трябват нов закон за защитата и нов закон за запаса. На трето място идва модернизацията, уточни тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР