Общ проблем за Европа е инфлацията, особено в Централна и

...
Общ проблем за Европа е инфлацията, особено в Централна и
Коментари Харесай

Домбровскис: Инфлацията в България е по-ниска от много други, но е над критериите за присъединяване в еврозоната

Общ проблем за Европа е инфлацията, изключително в Централна и Източна. Инфлацията в България е по-ниска от доста други, само че е над критериите за присъединение към еврозоната. Това съобщи в изявление за Българска национална телевизия еврокомисарят Валдис Домбровскис. 

Въпреки това, той акцентира, че Европейската комисия поддържа напъните на България по пътя към еврото. Домбровскис изясни, че по критериите обществени финанси и непоклатимост на обменните курсове страната ни се оправя чудесно, само че казусът е в инфлацията.  " Критериите за инфлация не са реализирани, освен това с доста. Надяваме се забавянето да не е прекомерно дълго. Критериите за инфлация са междинна стойност за 12 месеца. Дори при резкри промени, ще отнеме време междинната стойност да се промени. Високите енергийни цени са главният мотор на инфлацията. Инфлацията стигна своя върх към края на предходната година, в този момент понижава ", разяснява още еврокомисарят.

" Трябваше доста бързо да се възстановим от съветската взаимозависимост за доставка на изкопаеми горива. Хранилищата са по-пълни, в сравнение с нормално по това време на годината. Опасността към момента не е минала, имаше останки от съветска газ, тази година това няма да се повтори ", предизвести Домбровскис.

Той бе безапелационен, че еврото оказва помощ за стабилизиране на цените. Причините: по-ниски лихвени проценти и по-ниски разноски за продан на валута. По въпроса за референдум за еврото, еврокомисарят съобщи: " Хората към този момент са галсували за това, самият контракт за присъединение към ЕС означава евентуално влизане в еврозоната ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР