Обсъждат се възможностите с всички енергийни министри около България за

...
Обсъждат се възможностите с всички енергийни министри около България за
Коментари Харесай

Плащането на газа в рубли се обсъжда с всички енергийни министри около България. Ще има общо становище |

Обсъждат се опциите с всички енергийни министри към България за заплащането на газа в рубли. Ще има общо предложение. Това стана ясно от думите на енергийния министър Александър Николов в изявление за Нова ТВ.

По думите му " тяхното мнение е като нашето - да се запазят всички нужни количества за обществото, да не се слага под риск идващият отоплителен сезон, по какъв начин да се компенсира обществото, в случай че има смяна в цените ".

Николов добави, че спомагателни средства за Русия по време на война значи спомагателни средства за страна, която е агресор. За момента не е ясно дали заплащането ще става по този метод. Според него България може да бъде сложена в тежка неконкурентна среда и би трябвало да се вземат поради всички променливи.

Има опция да кажем, че няма да плащаме в рубли, тъй като не ни е преференциално, само че всички решения ще са с по-висока цена, сподели още той.

Относно цената на тока за бита министърът разяснява, че не е променяна освен поради мораториума: " Засега не се следи пазарна динамичност, която да изисква нарастване на цената на тока, изключително за бита ".

Николов изясни, че цените за него се дефинират от КЕВР. Към момента не би било вярно и разумно да се вменява каквото и да е решение към тях като самостоятелен регулатор. 

" Спряно предходния месец сметката за април не би трябвало да е по-висока. Дните, в които има топлоподаване, ще са по-малко. Но по отношение на април предходната година в сметката ще има разлика. Разликата може да е 40%. Не желая да има в допълнение комплициране - приказваме за април 2021 година и април 2022 година ", съобщи той

Всяка една сметка се образува от цена и количество на употребявана стока. Причината да се опитаме да запазим цените на природния газ постоянни до края на март беше, че действително до тогава сметките са по-големи. В взаимозависимост от температурите през април, ще имаме и съответните сметки в края на месеца. Реално нарастване ще се види към началото на месец май, изясни енергийният министър. 

По думите му се работи интензивно с всички топлофикационни сдружения, с цел да може в първия подобаващ, когато температурите разрешават, топлоподаването да бъде лимитирано.

На въпрос ще бъде ли подготвен интерконекторът с Гърция и има ли истина в думите на съветския дипломат у нас Елеонора Митрофанова, че " там няма нищо ", Николов съобщи, че не желае да разяснява " нелепостите на Митрофанова ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР