Образувано е досъдебно производство Има образувано досъдебно производство в Национална

...
Образувано е досъдебно производство Има образувано досъдебно производство в Национална
Коментари Харесай

Разследват нарушения за покупката на лекарства за онкоболни в 4 болнични аптеки


Образувано е досъдебно произвеждане

Има формирано досъдебно произвеждане в Национална следствена работа вследствие на инспекции, осъществени в аптеките на четири лечебни заведения. Това сподели по време на парламентарния надзор министърът на опазването на здравето Христо Хинков, представен в Българска телеграфна агенция. Предвид съществуването на формираното досъдебно произвеждане и според член 198, алинея 1 от Наказателно-процесуален кодекс, министър Хинков уточни, че не би могъл да разяснява по-подробно резултатите от инспекциите, само че уточни хронологията на събитията, провокирали инспекциите.

През 2022 година Изпълнителна организация по медикаментите (ИАЛ) е известена от Нидерландската организация по медикаментите, че търговец на едро в Нидерландия е открил, че закупените от български търговец на едро три опаковки от лекарствен артикул, употребен за пациенти с онкологични болести, са със несъответстващи партидни номера сред първична и вторична опаковка. При осъществени инспекции от страна на ИАЛ не са открити съответни документи, които да сочат, че опаковките от медикаментите са били употребявани в България, само че същите са били верифицирани в системата за верификация от български субекти, като инспекцията сподели, че няма генерирани сигнали за подозрения за имитация в системата от тези опаковки. От показаните при инспекцията документи е открито, че българският търговец на едро е закупил опаковките от гръцко комерсиално сдружение, което съгласно предоставената от Гърция информация, няма издадено позволение за търговия на едро с медикаменти. В Гърция системата за верификация не е въведена, сподели още министър Хинков и уточни, че това би трябвало да се случи през 2025 година Това попречва следене на цялата верига на доставка посредством системата, добави той.

Българската организация за верификация на медикаментите (БОВЛ) е субектът, който управлява системата по верификация и е предоставила на ИАЛ достъп до системата само за задачите на практикуване на контрол върху действието на регистрите и следствие при подозрение за случаи на подправяне, както и за задачите на фармакологичната зоркост и фармакоепидемиологията, уточни още министър Хинков. ИАЛ е изискала от БОВЛ да дава информация за сигнали от системата, които съдържат информация от оперативно значение за нарушавания на веригата на лекарствоснабдяване.

Сигналите, които ИАЛ е получила в интервала от края на 2021 година и през 2022 година, касаещи отписване на опаковки в аптеки в лечебни заведения, не са свързани директно със случая, обявен от Нидерландската организация по медикаментите на ИАЛ, само че данните, събрани от осъществените по-рано по този случай инспекции на търговци на едро, са в причинно-следствена връзка за следене на вериги на доставка.

От ИАЛ са осъществени инспекции на откритите търговци на едро и лечебни заведения, в това число и на осъществените от тях дейности в системата по верификация. Вследствие на осъществените от ИАЛ дейности и разбори, както и посредством системата по верификация, стана допустимо да се наблюдава придвижването на съответните опаковки от лекарствения артикул до избрани лечебни заведения, изясни министър Хинков.

В хода на инспекциите по веригата на доставка са открити нарушавания и несъответствия на Добрата дистрибуторска процедура, осъществени от търговците на едро „ Синдра фарм “ ЕООД и „ Финтроп фарм “ ЕООД, като вследствие на това техните позволения за търговия на едро с лекарствени артикули са прекъснати. Образувано е и административно-наказателно произвеждане с налагане на имуществена глоба в размер на 150 000 лева

В интервала 2022 - 2023 година поредно и съгласно оценената на всеки стадий информация от ИАЛ са тествани болничните аптеки на столичните лечебни заведения „ Софиямед “, „ Св. София “, „ Сердика “ и „ Св. Иван Рилски “. Инспектирани са и са взети документи за осъществените доставки на съответните опаковки, предмет на сигналите; информации за разходвани количества от лекарствения артикул по пациенти; налични количества; условия за съхранение; трудови контракти на работещите в аптеката; графици на работа и други

Резултатите от инспекциите, както и събраната и оценена документи, са изпратени навреме по подготвеност на Държавна организация „ Национална сигурност “. 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР