Образувани са четири наказателни производства във връзка с мангановия рудник

...
Образувани са четири наказателни производства във връзка с мангановия рудник
Коментари Харесай

Прокуратурата образува четири наказателни производства във връзка с мина "Оброчище"



Образувани са четири наказателни производства по отношение на мангановия рудник "Оброчище ", заяви окръжният прокурор на Добрич Пламен Николов съобщи Фокус.

Засега няма повдигнати обвинявания и досъдебните производства се водят против незнаен причинител.

Прокуратурата прави и две други инспекции. Води се следствие за нанасяне на междинната телесна щета при трудовата акцидент, при която пострада 41-годишният синдикален водач в мината. Краката му бяха счупени след рухване на скален пай по време на работа. Другото досъдебно произвеждане е за това, че от фирмата-концесионер "Евроманган " ЕАД пречи на Инспекцията по труда да извършват отговорностите си.

Извършва се следствие за замърсяване на водите и почвата. Предстои да излязат резултатите от взети проби от промишлените води от рудника, които се изливат по повърхността и се вливат непосредствено в река Батовска. Проби от водата и почвата са взети от здравна лаборатория във Варна по предписание на Басейнова дирекция. Има назначена екологична експертиза, изясни обвинителят.

Наказателно произвеждане е формирано и за това, че е спряно заплащане към кредиторите, без да е поискано от съда да открие произвеждане по неплатежоспособност. Фирмата-концесионер има насъбрани огромни отговорности към страната за налози, осигуровки и влезнали в действие наказателни постановления, издадени от държавен орган, показват от прокуратурата.

Води се следствие и за това дали има длъжностни лица от Министерството на енергетиката, които са съставили формален документ с погрешно наличие по отношение на осъществяването на концесионния контракт за рудника. Данъчна проверка би трябвало да покаже дали има укриване на налози. За първи път се ревизира сходството сред добитата и действително изнесена манганова руда.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР