Образованието на бъдещето трябва да бъде персонализирано и насочено към

...
Образованието на бъдещето трябва да бъде персонализирано и насочено към
Коментари Харесай

Експерти: Бъдещето на образованието е в индивидуалния подход към всеки ученик

Образованието на бъдещето би трябвало да бъде персонализирано и ориентирано към самостоятелните потребности на всеки възпитаник . Такива отзиви споделиха специалисти, които участваха във втория панел на форума „ Образование за утрешния ден “, отдаден на цифровото просветително наличие.

Д-р Ангел Ангелов, учител в СУ „ Сава Доброплодни “ в Шумен направи прилика на образователния развой с далечно пътешестване.

„ Да си представим, че пътуваме далеко с публичен превоз – аероплан или рейс. Каква е вероятността индивидът, който пътува до нас, да слуша на телефона си тъкмо същия плейлист с песни, който и ние. Или пък да приема същите медикаменти? Почти нулева “ , изясни той.

И запита каква е вероятността следователно да демонстрираме едно и също наличие на 25-26 възпитаници в клас и те да го възприемат еднообразно. При състояние, че имат разнообразни ползи и благоприятни условия .

Той даде поредност от образци по какъв начин благодарение на технологиите комплицираната просвета може да бъде показана по забавен и занимателен метод за учениците .

„ Ако съумея да ги науча да бъдат адаптивни, няма значение какви ще бъдат те след 2-3 или 5 години “ , уточни доктор Ангелов.

„ Образователните технологии на бъдещето ще са тези, които се приспособяват към характерността “ , разяснява и Розалина Лъскова от „ Образование без раници “.

Тя даде образец с платформата на Кан Академия, която непрекъснато дава противоположна връзка за ученика . Учители употребяват и Система за учене до майсторство, при която всеки от учениците се насочва и подкрепят до момента в който не реализира 100% от търсения резултат.

Проф. Сотир Сотиров от университета „ Асен Златаров “ в Бургас показа построената там Лаборатория за виртуална и добавена действителност . Тя е основана със съдействието на МОН и Община Бургас и дава изключителни благоприятни условия за новаторско образование.

„ Голяма част от усещането на човек идва от очите. Такъв вид образование ускорява неведнъж усещането “ , изясни той.

Според създателя на Уча.се Дарин Маджаров бъдещето на образованието значително зависи от ангажираността на родителите . Те би трябвало да бъдат сътрудници на просветителната система. Ако децата идват на учебно заведение с положително образование от у дома, технологиите и изкуственият разсъдък могат да бъдат единствено от изгода, счита той. По думите му, сега платформата Уча.се образова Изкуствен разсъдък, който да знае всичко за уеб страницата . Така децата ще могат да приказват непрекъснато с изкуствения разсъдък, който да им дава упътвания. Той може да бъде и асистент на учителя .

В панела се включиха и съонователят на Книговище Искра Джанабетска и Ангел Георгиев от Коалиция за медийна просветеност. Те акцентираха значимостта на развиването на сериозно мислене и на качества за четене с схващане измежду учениците.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР